Nu-l credeti pe Emil Boc!


Nu stiu daca l-ati auzit pe Emil Boc spunand, in cadrul disputei in legatura cu noul Cod al Muncii,: -Nu-i credeti pe liderii sindicali, ei isi apara propriile interese! Mai mult, dupa parerea acestui domn, noul Cod al Muncii va usura angajarea si va aduce multe avantaje angajatilor. Dupa parerea mea dl Boc nu a citit noul Cod sau, mai degraba, l-a citit dar nu l-a inteles. Nu voi comenta, articol cu articol, codul, voi sublinia, insa, principalele sale deficiente. Noul Cod nu protejeaza, in nici un fel, sanatatea angajatilor, nu se ocupa de formarea unor angajati cu o calificare de nivel european si nu asigura remunerarea corespunzatoare orelor suplimentare si lucrului de noapte. Angajatii pot fi folositi multe ore peste cele 8 ore normale, pot fi adusi la lucru fara a li se lasa suficient timp pentru refacere prin odihna sau prin efectuarea unui numar rezonabil de zile din concediul de odihna. Nici o vorba despre o eventuala obligatie a angajatorului de a asigura medic de intreprindere, despre subventionarea de catre angajator a tratamentelor pentru imbolnavirile profesionale sau despre obligatia de a indeparta noxele de la locurile de lucru. Deasemeni nu am gasit nimic despre obligatia angajatorului de a crea conditiile materiale necesare pentru calificarea continua a angajatilor. Am dat cateva exemple dar vreau sa subliniez si faptul ca erau necesare unele prevederi legate de imbunatatirea disciplinei, de cresterea calitatii muncii, etc. in primul rand prin amplificarea competitiei pe piata muncii, dar de aici pana la un Cod al Muncii indreptat impotriva angajatilor, transformati in potentiali exploatati fara aparare, este o mare distanta. Angajatorii vor actiona, totdeauna, potrivit intereselor imediate, vor actiona pentru maximizarea profitului si, practic, niciodata pentr interesul general. Deci, nu-l credeti pe Emil Boc! El nu apara interesele celor care traiesc din munca, si nu apara, de fapt, interesele Romaniei. Asa cum s-a intamplat cu toate legile prin care Basescu, Boc si acolitii, cred ca reformeaza Romania, acestea nu sunt bazate pe o cat mai profunda cunoastere a situatiei, pe o analiza serioasa si competenta a acesteia. Toate aceste legi vor mari gradul de dezordine din functionarea statului marind, cu fiecare zi, dificultatea corectarii sau a inlocuirii lor. Aprobarea si a Codului Muncii prin angajarea raspunderii Guvernului este un abuz similar, prin consecinte, tradarii intereselor nationale. Si, de fapt, ce raspundere angajeaza Guvernul? Raspunderea „angajata” nu este a Guvernului ci a acestui popor pe care nu-l intreaba nimeni ce crede, nici macar prin mecanismul reprezentarii parlamentare.

Reclame

10 responses to “Nu-l credeti pe Emil Boc!

 1. Privatizarea nu a reusit, statistic vorbind, sa aduca nici manageri eficienti si nici angajati mai constiinciosi, mai calificati, mai disciplinati, ca in vremea lui Ceausescu. Intr-adevar era nevoie de intarirea instrumentelor prin care patronatul sa poata actiona asupra masei angajatilor. Si mie mi se pare, insa, ca noul Cod al Muncii trateaza angajatii ca pe o masa de oameni de categorie inferioara, care trebuie exploatati fara mila si aruncati apoi la gunoi. De acord cu afirmatiile din articol.

 2. Am citit articolul si comentariul. Cam au dreptate. Priviti cum evolueaza vanzatoarele din hipermarcheturi, mereu mai aproape de cele din vremea comunismului.

 3. MIe mi se pare că acest cod al muncii este în sine o încălcare a drepturilor omului și de transformare a omului în sclav sau cerșetor… Probabil asta se dorește… Oamenii slăbiți sunt mai ușor de condus…

 4. De ce graba cu care se trece la angajarea rspunderii pentru noul cod? Ce interese sunt? Cine dicteaza guvernului?

 5. Stim de mult ca Boc vorbeste fara acoperire si ca este un neproceput. Nu stiu de ce nu intelege cat rau face tarii.

 6. Multi se intreaba de ce atata graba. De ce toate legile importante ale asa numitei reforme, legi care trebuiau facute pentru multi ani, au fost aprobate prin aceasta procedura nejustificata de nimic?

 7. Peste 4 luni, Codul va trebui modificat si aliniat la Normele privind numarul de ore lucrate saptamanal în UE. Celelalte tampenii insirate de strategii PDL pe tot parcursul noului Cod al Muncii drept litera de lege nici nu mai merita discutate. Doar anulate. Cat despre lecturile lui Boc, nici un roman nu trebuie sa se mai iluzioneze ca parcurge textele respectivelor acte normative. Citeste in conferintele de presa textele comandate cu voce „tare”, atat. Cap sec, politica gaunoasa…

 8. Bine punctate acele ”scapari” din codul muncii
  Hm, cat de aproximativ a sunat acel indemn.. bancar ”trebuie sa stimulam munca … x 3”
  Si fiecare a inteles cum a putut ..

 9. Misu Seserman

  Intreb: ce raspundere isi asuma guvernul? Daca rezultatele legii sunt proaste boc si ceilalti vor raspunde in vreun fel? Asa ar fi normal dar ei isi asuma raspunderea stiind ca nu raspund nici cum.

 10. Constitutia, care instituie „angajarea raspunderii” nu spune nimic despre felul in care functioneaza aceasta „raspundere” iar Legea raspunderii ministeriale nici atat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s