ROMANIA, TE IUBESC!


In fiecare Duminica, intre 6 si 7 seara, ProTv transmite o emisiune zguduitoare: Romania, te iubesc. Cativa reporteri talentati se straduie sa scoata la iveala dedesubturile dramelor, minciunilor, dezastrelor, care alcatuiesc plasa in care se zbate poporul acestei tari. Subiectul de azi a fost soarta gigantilor industriei romanesti. Am privit, inmarmurit, ceea ce a ramas din Combinatul de la Calan, Combinatul siderurgic de la Hunedoara, Republica Bucuresti, Tractorul Brasov, Combinatul Calarasi, etc. Toate au fost transformate in ruine din care s-a scos tot ceea ce insemna metal, vandut de cei care, prin manevre, numite uneori „privatizare”, se transformasera in proprietari. Nu-ti venea sa crezi, ascultandu-i pe cei care fusesera martori, cum utilaje nou-noute, inca ambalate, au fost incarcate si duse la „fier vechi”. Nu-mi venea sa cred vazand constructii de la Combinatul Hunedoara, la care lucrasem ca foarte tanar inginer, ruinate, transformate in moloz. Priveam si simteam cum indignarea, sila, neputinta, se transformau in ura. Da! Cand s-a terminat emisiunea ii uram pe cei care sunt autorii acestui dezastru. Pe cei care, fara urma de responsabilitate, fara urma de patriotism, fara urma de remuscare, s-au imbogatit distrugand industria si agricultura Romaniei. Pe cei care au continuat, dupa ce au terminat „privatizarile”, indatorandu-ne, dand independenta tarii in mana FMI. Ei „traiesc bine”. Pe unii i-am vazut la balul de Halloween, schimonositi sub masti care le demascau adevarata personalitate, band si mancand, cheltuind sume care pot speria pe multi romani. Sunt convins ca s-au simtit mandri pentru ca, cu aceasta ocazie, s-au promis 500.000 de euro, pentru copii de gradinita, nimica toata fata de miliardele, foarte multele miliarde de euro, trecute, prin grosolane inginerii financiare, in buzunare private. Cum s-a putut ca, sub ochii celor care raspundeau si raspund de gestiunea Romaniei, sa se petreaca acest jaf? Cine si cand va raspunde?

Sub ochii nostri, ai brasovenilor, o uzina care putea fi foarte usor adusa la nivelul cerintelor  pietei si care putea fi de mare utilitate agriculturii agonizante din Romania, ma refer la Tractorul, a fost falimentata de catre cei care, cred eu, au fost insarcinati cu aceasta. Scopul, ca si in alte parti, o afacere imobiliara: inca un cartier rezidential in care ma intreb cine va locui. Tot aici am asistat si la privatizarea, contra UN EURO, a Uzinei de autocamioane, pe baza unei Ordonante a Guvernului semnata de Adrian Nastase.

Oare cati dintre cei care alcatuiesc clasa politica au vazut aceasta emisiune? Oare cati au simtit putina jena pentru distanta enorma dintre preocuparile lor si marile, grelele probleme ale tarii noastre?


5 responses to “ROMANIA, TE IUBESC!

 1. In fiecare seara ma rog, in genunchi, lui Dumnezeu sa arunce in focul gheenei pe toti cei care au pustiit Romania. Nu-i uit pe Traian Basescu si Emil Boc.

 2. Îmi pare tare rău că ești dezamăgit..este dureros să vezi pustiindu-se locuri pentru a căror înălțare ți-ai dat o parte specială din tine.
  Aș vrea să găsesc cuvinte aducătoare de speranțe.Poate că or fi extind..

 3. City Planning

  Mai trist decat distrugerea vechii economii este ca nu se pune nimic mai bun in loc. Consumam acum fara a mai produce. Consumam pe datorie. Pana cand? Inca nu foarte mult timp.

  Blocuri aveam si asa destule; de cutii din tabla numite supermarketuri, iarasi nu putem spune ca ducem lipsa. Orice vreme are schimbarile sale. Orice lucru are un inceput si un sfarsit. Dar aceasta furie oarba, grabita, de a rade complet de pe fata pamantului orice urma a industriei autohtone, este mai degraba un simptom al sentimentului de culpabilitate al noilor proprietari. Sa dispara repede tot, absolut tot ce a existat, sa nu se mai vada nimic din ce s-a cumparat pe un pret derizoriu. Sa nu se mai stie nimic. Sa nu se mai poata face vreo comparatie cu nimic.

  Cunoastem un nou tip de stalinism, mult mai rafinat si mai necrutator cu valorile nationale de orice fel.

 4. Vom munci, vom demola, pan-ce dracu ne va lua!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s