Romania,dupa 20 de ani. Traian Basescu, dupa 6 ani


Este duminica, 17 octombrie, ora 10:00. ProTv transmite programul:” Dupa 20 de ani”. Trei ziaristi tineri, de buna calitate, pun intrebari, bine tintite, cel putin aparent, Presedintelui Traian Basescu. Prima intrebare, insa, este a mea: cat de amanuntit au fost pregatite aceste intrebari, in prealabil, de catre ambele parti? S-a urmarit crearea, intr-un moment de mare cumpana, a imaginii de presedinte atotcunoscator si atotsalvator dlui Traian Basescu? Emisiunea se incheie in chiar acest moment. Tinand seama de intrebari si, mai ales, de raspunsuri, de zambetele bine plasate sau de mimica atent construita, pot spune ca este vorba de o emisiune regizata in detaliu. Ce anume a caracterizat atitudinea Presedintelui pe parcursul emisiunii? Cred ca NONSALANTA si AROGANTA. Ma refer la nonsalanta cu care Presedintele Basescu mimeaza „nestiinta”, necunoasterea unor evenimente, motivand astfel faptul ca, „jucator” fiind, nu a facut nimic, timp de 6 ani, pentru a bloca coruptia, pentru a inlatura necinstea din organele de control financiar, pentru a lichida clientela politica, pentru a introduce echitatea in salarizarea „bugetarilor”, pentru a se legifera controlul averilor dubioase, etc. etc. Tot cu nonsalanta, Presedintele Basescu vorbeste, ca despre fapte neglijabile, despre protestele de la Ministerul de Finante, dar trece sub tacere scandarile politistilor  la Cotroceni sau prabusirea sa in sondaje, despre care nici ziaristii nu au adus vorba. In ceea ce priveste aroganta, pe care dl Basescu si-o controleaza tot mai greu, trebuie sa remarc tonul, mimica, cu care, vorbind despre primul-ministru, ministri si altii, Presedintele construieste, intre acestia si Domnia-Sa, o distanta ca de la cer la pamant, uitand, uneori, regulile minime de politete si, foarte important, adevarul.

Acum cate ceva despre raspunsurile date. Presedintele a folosit, de multe ori, sintagma: reforma statului. Dar, ca totdeauna, fara sa spuna vreo vorba despre OBIECTIVELE acestei reforme. De fapt tot ce s-a facut in Romania, in numele reformei, s-a facut fara a se preciza clar obiectivele, fara analiza situatiei existente. Asa s-au petrecut lucrurile si cu Legea Educatiei, cu Legea Pensiilor, etc.  A mai vorbit dl Basescu, cred ca pentru prima oara, despre „sistemul clientelar” din Ministerul de Finante, uitand ca actualul sistem clientelar cuprinde, sub diverse forme, toate organismele statului si ca  nu ar fi putut fi construit fara obladuirea Domniei-Sale.

Ar trebui sa scriu un articol prea lung pentru un blog ca sa ma refer la tot ce a spus Presedintele, la cei pe care-i vede ca viitori candidati la presedintie, la cum o vede pe dna Udrea, fara sa uite, insa, sa o pomeneasca pe Roberta Anastase. Vreau sa subliniez felul in care, prin folosirea, fara exagerare, a suficiente date pentru argumentarea raspunsurilor, a reusit sa dea impresia unei bune cunoasteri a situatiei. Este un exemplu bun pentru politicienii puterii, dar si ai opozitiei.

Cred ca Dl Presedinte Basescu nu a raspuns unei intrebari fundamentale: ce a facut bun si ce a facut rau pentru Romania, in 6 ani de presedintie, dar si in foarte multii ani cat a ocupat diverse posturi inalte. Daca va raspunde cu sinceritate, in fata constiintei sale, va intelege ca trebuie sa faca, in sfarsit, ceva cu adevarat bun si VA DEMISIONA!

Reclame

5 responses to “Romania,dupa 20 de ani. Traian Basescu, dupa 6 ani

 1. Daca ar avea constiinta presupusa…

 2. Vasile Marturisitorul

  Nu va exista presedintele Basescu dupa 7 ani. Va exista inculpatul.

 3. Basescu nu demisioneaza nici pentru un munte de aur. Chestia cu constiinta lui Basescu este SF.

 4. Dacă nu va demisiona, cu atât mai bine. Arestaţilor nu li se cere demisia în prealabil, sunt ulterior destituiţi…

 5. Situatia d’acum o compar c-un circuit in care radiatorul de masina – ciuruit fiind – se umplea ritmic cu lichid de racire.
  In loc sa cositoreasca gaurile pe unde se fac pierderile, au ales sa toarne mai putin lichid –
  Iar motorul se tot incinge..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s