Bucurati-va de Brasov!


Cateva panouri, mari si costisitoare, aparute de curand, ne informeaza ca Brasovul este „cel mai frumos oras din tara si ne indeamna sa ne bucuram de norocul de a fi locuitorii sai”. Nu stiu cine a avut ideea „stralucita” de a da bani pe aceste panouri, fara sa se gandeasca ca ar fi fost mai bine sa ne lase, pe noi brasovenii, sa aflam singuri „adevarurile” pe care vrea sa ni le strecoare in minte, iar cu banii sa fi facut ceva mai folositor. Nu cumva a inceput vreo campanie electorala, dupa ideile portocalii lansate la Suceava?

Pentru ca bucuria de a locui in Brasov sa fie completa, „Adevarul de seara”, aparut Miercuri, 6 octombrie, ne anunta ca un domn, numit Florin Cutitei, care a ajuns, daca am inteles bine, director al CET Brasov, ne anunta ca a hotarat sa nu furnizeze caldura  „fericitilor brasoveni” decat dupa ce toate cele 19000 de familii care mai sunt legate la CET isi vor achita datoriile. Cele 19000 de familii fac parte din cca 900 de asociatii de proprietari, dintre care, insa, doar 250 au datorii fata de CET, cel putin asa ne informeaza ziarul sus amintit. Inteleg, din toate acestea, ca miile de brasoveni care nu au apa calda de vreo trei luni, care in timpul caniculei nu au putut, in Brasov, orasul fericirii, sa faca un dus, vor rabda si frigul chiar daca au platit cu regularitate prestatiile falimentarei intreprinderi aflata sub bagheta dlui Cutitei. Sunt sigur ca printre datornici sunt multi care literalmente nu pot plati, multi care sunt gata ca la multele privatiuni pe care le suporta sa adauge si viata in frig. In schimb se vor putea bucura de „frumusetea Brasovului”, de frumusetea orasului in care s-au aruncat, acesta este cuvantul, multe, foarte multe, milioane de lei pentru „sensuri giratorii”, inutile de multe ori si primejdioase. Cu banii acestia, cu cei cheltuiti pe reasfaltari datorita calitatii proaste a asfaltului, cu cei cheltuiti pentru a se imbraca primaria cu flori, sau cu cei transformati in subventii pentru a pastra in viata CET-ul, condus de o AGA si un CA formate din consilieri locali, s-ar fi putut rezolva de mult incalzirea miilor de familii de care vorbeam mai sus. Cum? Prin subventionarea sau creditarea in conditii omenesti a montajului de centrale termice in toate locuintele din Brasov. Sigur ar fi ramas suficienti bani pentru a se pune pe picioare functionarea spitalelor, pentru igienizarea completa a scolilor care nu au inca avize sanitare. Dupa aceasta s-ar fi putut trece si la actiuni de mai redusa prioritate, dar necesare. Printre altele salvarea centrului istoric a „celui mai frumos oras din Romania”, centru ajuns intr-un grad de degradare inadmisibil si care va contribui la degradarea turismului brasovean. Dar despre acestea, despre lipsa unui adevarat PUG, a unui adevarat studiu al circulatiei, mai incolo. Pana atunci le sugerez celor care ar trebui sa administreze cu parcimonie banii publici ai brasovenilor sa faca cateva vizite in spitalele brasovene, sa stea de vorba omeneste cu cei bolnavi, sa afle cum traiesc cei carora nu le raman 10 lei pe zi pentru mancare, sa viziteze, fara festivism, scolile de la periferie, sa-i lase pe profesori sa spuna deschis ce se intampla in invatamantul brasovean. Le mai sugerez tuturor celor care, indiferent de partid, au fost sau sunt amestecati in administrarea Brasovului, sa se intrebe de ce alte orase au progresat, economic, mult mai mult.

Primaria trebuie sa renunte, imediat, la diverse proiecte fanteziste, costisitoare dar folositoare unora, pentru a achita datoriile CET, preluand pe toti debitorii, analizand situatia financiara a fiecaruia si, functie de aceasta stabilind conditiile de restituire a banilor. Cred ca ar fi util ca, pana la desfiintare, CET sa fie condus de oameni competenti si nu de politicieni. In ceea ce priveste proiectele pentru tot felul de centrale termice, le sugerez celor care, eventual, vor sa investeasca in ele, sa se gandeasca bine, mai ales cand indivizi, total incompetenti, vor sa incalzeasca Brasovul cu biomasa.

Reclame

One response to “Bucurati-va de Brasov!

  1. Eu mă bucur de Brașovul pe care îl știu, respirând parfumul baladei pentru Adeline..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s