Unde este conspiratia?


Intre pensionarii care joaca sah in parcul orasului este si domnul Preotescu. Valentin Preotescu, se recomanda, adaugand: fost jurisconsult. Domnul Preotescu a trecut de 70 de ani, merge drept, pot spune sprinten, mananca cu pofta, in limita celor 780 de lei pensie, spune razand, si, de remarcat, are o minte si memorie de invidiat.  Nu joc sah, dar, cateodata, trec prin parc pentru placerea de a fi partas la viata florilor si pomilor de acolo. Cu o astfel de ocazie, zarindu-ma, dl Preotescu s-a apropiat si m-a rugat sa-l ascult cateva minute. Ne-am asezat pe o banca si, apoi, minutele s-au dovedit a fi aproape 2 ore, fara sa pot spune ca m-am plictisit. Dimpotriva, tot ceea ce mi-a spus dl Preotescu mi-a dat de gandit. Iata, in rezumat, parerile sale.

Nu se poate, sustinea dl Preotescu, sa nu fi remarcat regia introducerii in scena a celor care s-au transformat in primii conducatori ai Romaniei de dupa revolutie. Toti imbracati in pulovere, toti ocoliti de gloantele „teroristilor”, toti aparand si intalnindu-se ca din intamplare, exact atunci cand trebuia. Iar aceasta regie, sustinea dl Preotescu, continua si azi. Datorita acestei regii prima lege a privatizarii a fost facuta astfel ca Romania sa nu mai produca nimic ce ar fi putut concura producatorii europeni si americani. Intreprinderi mari ca combinatele siderurgice, care facusera din Romania un important producator de fonta, otel si produse din otel, s-au evaporat. Santierele navale care, facusera din Romania un mare transportator maritim, au disparut. La fel cu Uzina de Autocamioane sau Uzina de Tractoare, de care economia noastra ar fi avut mare nevoie. La fel marile combinate chimice, iar exemplele pot continua. Azi importam toate acestea, dupa cum importam 70%, poate mai mult, din produsele agricole, datorita unei politici parca anume orientata spre saracirea satelor si distrugerea agriculturii. Mult din patrimoniul productiv s-a privatizat, dar si bancile, comunicatiile telefonice, etc. Ce s-a facut cu banii luati pe toate acestea? Ce s-a intamplat cu invatamantul romanesc? Cum a reusit puzderia de ministri, pusi in fruntea sa, sa-l intoarca cu fundul in sus printr-un sir, care nu se mai sfarseste, de asa numite reforme. Sistemul sanitar, asisderea, a ajuns spaima romanilor care au ghinionul sa se imbolnaveasca, tot prin „grija” unor ministri nepriceputi sau care au urmat niste „indicatii”. De asta romanii pleaca iar Romania se depopuleaza iar guvernantii se intreaba de ce nu au venituri la buget. Oamenii nu mai au incredere in justitie, in fiecare zi auzi de tot felul de ticalosii. Politisti batuti, fii de bani gata care te omoara cu masinile de mare lux si nu raspund, imbogatiti peste noapte pe care nu-i intreaba nimeni de unde si cum au atatia bani si multe altele. Intr-un tarziu, l-am oprit pe dl Preotescu si l-am intrebat: -Bun! Care este concluzia? M-a privit si mi-a raspuns: -Se urmareste desfiintarea noastra. Eram prea mari si puteam fi un concurent serios pe piata europeana. Era nevoie sa fim transformati intr-un iepure speriat care sa cerseasca celor mari un codru de paine. Este o conspiratie care foloseste lacomia unora transformati in complici. Cu altii, cum este Polonia, nu le-a mers, au avut conducatori integri si patrioti. -Nu cred, dle Preotescu, i-am raspuns. Nu trebuie sa punem nevolnicia noastra pe seama unei conspiratii. Nu i-a placut asa ca despartirea nu a fost tocmai cordiala.

Reclame

6 responses to “Unde este conspiratia?

 1. Tot ce ni se-ntampla s-ar zice ca e rezultatul unei crase incompetente – lipsesc oameni care sa se raporteaza la valori inalte!
  Daca s-ar dovedi ca adevarata teoria conspiratiei pe care o propune dl. Preotescu (observ ca e influentat mult de media 🙂 ) atunci ar trebui sa li se ceara socoteala celor responsabili de nedeclararea starii de urgenta!

 2. Nu-i nici o conspitratie straina; sunt fostii securisti, care culmea, se dau nationalisti…

 3. Un posibil răspuns avant la lettre găsiţi la Tot românul e „de dreapta”

 4. in general sunt de parere ca un efect are mai multe cauze, de aceea afirm ca d-l Preotescu poate avea dreptatea sa in cele spuse, la urma urmei razboiul a depasit frontierele concretului, astazi campul de lupta e bursa mondiala, dar pe de alta parte nu putem afirma ca nu ne-am facut-o in mare parte si cu mana noastra sau mai bine spus a lor, a ministrilor care s-au perindat pe scena politica mai abitir ca intr-un teatru de papusi.
  noi, tinerii, putem fi acuzati de orice, ca nu avem rabdare, ca nu mai acordam timpului rabdarea necesara ca lucrurile sa se desfasoare cum ar fi normal si firesc, ca vrem prea multe si prea deodata de la viata, ba ca suntem prea lenesi, ba ca suntem prea lacomi, dar daca te uiti in jur nu de lucruri avem nevoie ci de o normalitate, o linie constanta de mers inspre o directie, ori guvernantii nostri sunt fie lipsiti de viziune, fie fie incapabili.

 5. Pingback: Zmeul (I) | Gabriela Savitsky

 6. Din pacate,in cazul Poloniei are mare dreptate. Am urmarit activitatea externa a Poloniei pana la accidentul de la Smolensk. Este extraordinara!
  Daca vreti mai multe argumente urmariti linkul
  http://brasovean2008.blogspot.com/2010/09/polonia-la-cinci-luni-dupa-accidentul.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s