Obsesiile se trateaza la psihiatru?


La invitatia primului ministru maghiar (?), asa am inteles din comentariile facute la un post de televiziune, dl Presedinte Traian Basescu s-a dus sambata, 24 iulie, la seminarul „Europa Centrala-Centrul Europei?”, organizat la Tusnad, in cadrul Universitatii de Vara Tusvanyos. Primit, de la oarecare distanta, de extremistul Barna Csibi, cel care s-a pus in fruntea miscarii pentru redenumirea strazii Mihail Eminescu, din Miercurea Ciuc, ca strada Attila, -va amintiti de Attila, biciul lui Dumnezeu-, cu o pancarta pe care i se cerea pasaportul pentru intrarea in Tinutul Secuiesc, Traian Basescu a schimbat zambete si strangeri de mana cu Laszlo Tokes, s-a asezat intre acesta si primul ministru al Ungariei, dupa care, cand i-a venit randul, a tinut o cuvantare, asteptata de multi romani care se asteptau ca dl Basescu sa lamureasca pozitia statului roman fata de, in primul rand, indemnul, adresat secuilor de Laszlo Tokes, de a „iesi in strada” pentru a obtine autonomia. Ce vor intelege secuii din acest indemn? Sigur ca parte dintre ei, in frunte cu ultra extremistii Barna Csibi, Szocs Tibor si Csinzer Lorand, vor intelege ca Laszlo Tokes este pentru o rascoala a secuilor. Ce vor intelege din cuvantarea lui Traian Basescu? Nimic altceva decat ca, indiferent de piedicile constitutionale, acesta manifesta slabiciune si o oarecare ingaduinta fata de aceasta revendicare.

Si, daca nu s-a referit la aceste fapte, ce a spus de fapt dl Traian Basescu? In prezenta primului ministru maghiar, dl Basescu a gasit de cuviinta sa reia obsesiile sale bine cunoscute si sa atace presa, sa se refere cu grosolania care-l caracterizeaza la cei pe care-i numeste „moguli”. A urmat sublinierea „dragostei” sale pentru pensionari, lamentarile pentru problemele financiare ale statului, pe care nu ni le-a prezentat transparent vreodata, etc. ceea ce, tinand seama de context, mi s-a parut penibil. Dl Basescu, prabusit in sustinerea cetatenilor, trebuie sa inteleaga ca cetatenii romani sunt preocupati, pana la disperare, de viata mizerabila in care au fost aruncati de  clasa politica si, mai ales de dl Presedinte Basescu.

Relatiile noastre cu Ungaria sunt mult mai bune in acest moment, iar aceasta imbunatatire a insemnat ca romanii si maghiarii au trecut peste multe fapte istorice care ne-au invrajbit si au fost folosite, in acest scop, de extremistii din ambele parti. Imbunatatirea relatiilor romano-maghiare trebuie sa continue dar fara manevrele extremistilor care au la baza, de fapt, interesele foarte pamantesti ale personajelor care se erijeaza in lideri ai etnicilor de limba maghiara, in majoritate saraci si pentru care acesti lideri nu au facut nimic. Cred ca atitudinea de toleranta prosteasca fata de acesti extremisti este daunatoare. Nu se poate permite ca, pe teritoriul Romaniei, Barna Csibi sa comande Plutonul Secuiesc, formatiune para-militara, parte a Garzii Maghiare interzisa, daca nu ma insel, pe teritoriul Ungariei.

Traian Basescu si actualul Guvern depind de voturile UDMR. Pentru aceste voturi s-au facut concesii lipsite de justificare. Pentru aceste voturi, in fruntea sistemului sanitar, ajuns in prapastie, a fost pus un membru UDMR, maghiar cu idei ce se inclina spre extremism, iar in fruntea culturii romanesti a fost pus un alt membru UDMR. Au importanta aceste fapte? Da! Au importanta daca ne gandim la nevoia de a mentine un nivel acceptabil al mandriei nationale de care avem mare nevoie, mai ales acum cand multi se simt umiliti de saracia in care traiesc in timp ce diversi indivizi fara valoare ii sfideaza cu bogatia facuta din banii publici.

In timp ce dl Basescu schimba zambete si strangeri de mana cu cetateanul roman Laszlo Tokes, recunoscandu-i astfel dreptul de a instiga, la Brasov cetatenii nu-si mai pot exprima protestele decat undeva la marginea orasului sub paza. Asa rezulta din dispozitia, anticonstitutionala, de primar nr 1061/2010. Romania nu mai este tara romanilor?

Anunțuri

2 responses to “Obsesiile se trateaza la psihiatru?

  1. Este o complicitate ciudata; toti sunt ilegitimi…

  2. Pingback: 2010 in review | Viata vazuta de Mircea Suman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s