LACRIMI, LUMANARI SI FLORI


Privesc marea de flori si de lumanari aprinse, asternute de polonezi ca semn al durerii pentru dezastrul in care si-a pierdut viata Presedintele Poloniei si cei care-l insoteau. Privesc la miile, zecile sau sutele de mii de polonezi care umplu strazile pe care trece sicriul cu presedintele lor. Privesc si-mi amintesc eroismul cu care polonezii au luptat sa-si apere tara in fata armatei germane, imi amintesc curajul celor care, in miscarea de rezistenta, riscau tortura, infruntau moartea, in lupta cu ocupantii. Privesc si-mi amintesc cum, dupa razboi, a fost refacuta capitala Poloniei, cum din ruine polonezii au reconstituit Varsovia. Privesc si-mi amintesc cum, in Varsovia refacuta, din loc in loc, ca un memento dureros si emotionant, se pastrasera, monumente cutremuratoare, ruine la care, in fiecare zi, vedeai arzand lumanari. Admir acest popor. Admir minunata sa constiinta nationala. Admir solidaritatea cu care au reusit, si reusesc, sa treaca, pastrandu-si demnitatea, peste marile greutati ale zilelor de azi.

Polonia a reusit sa depaseasca criza fara sa apeleze la imprumuturi de la FMI. A reusit datorita solidaritatii nationale si unor conducatori inteligenti si cu adevarat patrioti, ceea ce nu am reusit noi, o tara lipsita de conducatori valorosi, un popor pe care politicile iresponsabile, construite de pseudo-politicieni, l-au invrajbit, l-au faramitat, i-au anesteziat constiinta nationala.

Prabusirea avionului in care calatorea Presedintele Poloniei a adus si va mai aduce numeroase intrebari. Sugerez si eu o intrebare pe care ar trebui sa si-o puna toti presedintii tarilor europene: „daca mi se intampla mie, cetatenii ar fi fost la fel de indurerati ca cetatenii Poloniei? M-ar fi regretat asa cum isi regreta ei Presedintele?

Anunțuri

4 responses to “LACRIMI, LUMANARI SI FLORI

 1. De acord cu punctul Dvs. de vedere. Polonezii sunt un model.

 2. ”Polonia a reusit sa depaseasca criza fara sa apeleze la imprumuturi de la FMI. A reusit datorita solidaritatii nationale si unor conducatori cu adevarat patrioti, ceea ce nu am reusit noi, o tara lipsita de conducatori valorosi, un popor pe care politicile iresponsabile, construite de pseudo-politicieni, l-au invrajbit, l-au faramitat, i-au anesteziat constiinta nationala.”

  Doua decenii de istorie in cateva … taguri !
  Ca-i Polonia, ca-i Slovacia, ma rog – pluralitatea lumilor !
  Stiti de ce ma minunez eu ?
  De faptul ca inca ne mai raportam la Bulgaria – aici cred ca-i vorba de tupeu !

 3. Radu Mironescu

  Romania merge tot mai rapid spre dictatura.Fie ca este vorba de Legea Educatiei, fie ca este vorba de legea prin care CNA va putea suspenda posturile de televiziune care scot in evidenta inadvertentele politicii interne si externe a le lui Bassescu si compania, totul duce spre instaurarea fricii ca instrument al teroarei. Sa ne intrebam cum ar reactiona polonezii.

 4. Ce anume din fibra sufletului polonezilor le da taria bine cunoscuta? Ce anume lipseste din fibra sufletului nostru?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s