Cine va fi Presedintele Romaniei? (4)


Ce se poate spune despre campania electorala care se apropie de incheiere? Ce am putut intelege? Stim acum mai mult  despre candidati? Au reusit acestia sa formeze in mintea alegatorilor o imagine clara a conceptelor politice carora se vor stradui sa le dea viata ca potentiali viitori presedinti ai Romaniei? Raspunsul meu, care poate diferi de cel al altor cetateni, este un categoric „NU”.  De fapt, campania s-a rezumat la o risipa condamnabila de bani aruncati pe cantitati enorme de panouri, pliante, etc. ilustrate cu chipul zambitor al candidatilor, insotit de diverse „ziceri” inepte, ca, de ex: „Basescu e cu noi”, „De ce le e frica nu vor scapa”, etc. Nu au lipsit atacurile, dezvaluirile, turnatoria, mita, bascalia, etc. Peste acestea, „analistii politici” au turnat, din belsug, gramezi de vorbe care pot fi, cu usurinta, incadrate la categoria „barfe”, lipsind, in schimb, ceea ce era mai important: analiza lucida, rece, a felului in care calitatile candidatilor pot fi de folos cetatenilor acestei tari, a felului in care candidatii au, sau nu au, o viziune proprie a unei strategii de modernizare reala a Romaniei, a schimbarilor care trebuie facute in organizarea statului si in mecanismele de interventie ale statului in economie, a felului in care poate fi diminuata coruptia care distruge, zi de zi, sistemul statal, etc.etc. Fac o paranteza pentru a sublinia lipsa totala de continut a afirmatiilor lui Traian Basescu despre modernizarea Romaniei, modernizare despre care candidatul, dupa cum a rezultat din ceea ce a spus, nu are habar ce ar putea insemna. Uitand ce inseamna presedintele, ca atributii si raspunderi, toti candidatii au emis niste idei minore de program la nivelul, cel mult, al guvernului. Un exemplu in acest sens sunt asa zisele masuri pentru iesirea din criza, care, departe de nivelul presedintelui, puteau fi de nivelul unor contabili sau functionari de banca. Dau ca exemplu, constructia de locuinte in viziunea dlui Geoana. Nu l-am auzit pe niciunul dintre candidati vorbind despre nevoia inlocuirii urgente a politicienilor de duzina, care sufoca aparatul executiv al statului,  cu profesionisti competenti si apolitici. Nu am auzit vorbindu-se despre nevoia de a crea mecanisme de monitorizare a administratiei publice locale pentru a stavili risipa pe care o fac multi primari complet nepriceputi in administratie. Ma opresc aici. Maine, ultima zi de campanie electorala, ne vom opri asupra candidatilor care au sanse si vom selectiona pe cel sau cei care pot aduce un oarecare progres in viata noastra.  Sa nu uitam ca toate slabiciunile in felul in care a fost conceputa campania electorala sunt slabiciunile sistemului nostru politic si reflecta cu exactitate capacitatea partidelor.

Anunțuri

7 responses to “Cine va fi Presedintele Romaniei? (4)

 1. Poate ca acesta este potentialul poporului roman sau poate ca acesta este potentialul clasei politice. Eu cred ca sunt foarte multi romani mult mai capabili ca acesti candidati sau ca alti politicieni dar carora le este scarba de politica si stau deoparte.

 2. Am aceiasi parere. Nu se poate ca in Romania sa nu se afle mii de oameni mai capabili, mai bine pregatiti, onesti si care-si iubesc tara. Din pacate, clasa politica nu are „nevoie” de ei. Trebuie sa alegem dintre cei care candideaza si sa incercam sa facem un pas inainte.

 3. Radu Mironescu

  Foarte corect. Candidatii, inclusiv cei cu pretentii, nu stiu ce trebuie sa faca ca presedinti si nu stiu care sunt marile probleme ale Romaniei.

 4. De acord. Candidatii nu stiu care sunt problemele reale ale Romaniei si nici nu-i intereseaza sa le afle si sa se confrunte cu noi. Dispretul cu care ne-au tratat, neprezentandu-se la confruntarea pe care o asteptam aseara, spune multe.

 5. ziua buna…
  asta ma intrebam si eu: cu ce am ramas de pe urma acestei campanii. Ni s-au limpezit optiunile pe masura asteptarilor noastre? Nici vorba. Singura alegere posibila, din pacate e a raului celui mai mic insa fara consistenta…
  Cele bune

 6. Chiar credeti ca nu stiu? Asa se zicea ai pe vremea..

  Nu stiu de ce mi-au venit acum in minte vorbele lui Vlahuta, adica stiu, astazi sunt 90 de ani de cand nu mai este” vijelii cumplite au trecut peste noi, ca trestia ne-am indoit sub vant, dar nu ne-am rupt. s-aici am stat…stie doar bunul Dumnezeu”( nu stiu daca am citat intocmai- un fragmentel din „Tara. poporul”).
  Vorbele lui par desuete astazi. Scrisese ‘Romania pitoreasca” la cererea uneia dintre adevaratele valori care au condus’ministerul scoalelor’. Spiru Haret. Pentru a pune in mana si in mintea copiilor o carte despre adevarata Romanie , din acei ani.
  Cum arata ea astazi?
  Ca si conducatorii..

 7. Pingback: Cine va fi Presedintele Romaniei? (4) « Viata vazuta de Mircea Suman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s