Ce va face Presedintele?


14.10.09,  ora 15:57    Sa remarcam, in prealabil, viteza cu care evolueaza criza politica din Romania si, in acest context, faptul ca PDL cauta, cu febrilitate, o solutie pentru a pastra ceva din puterea pe care a pierdut-o. Insistenta pentru un guvern politic, prezentarea lui Klaus Johannis ca un pericol pentru Romania, -vezi declaratiile dlui Canacheu-, propunerea pentru un Guvern de uniune nationala, etc. fac parte din aceasta cautare orchestrata, fara indoiala, in acord cu Presedintele.

O mentiune. Se vorbeste despre dreptul presedintelui de a NUMI primul-ministru, ceea ce nu este adevarat. Presedintele are dreptul de a desemna un CANDIDAT la acest post, dreptul de decizie, deci de a-l numi, apartinand Parlamentului.

Presedintele Basescu este in situatia unui boxer adus de adversar in corzi. Propunerea, bine gandita, de a fi desemnat drept candidat la functia de prim-ministru dl Klaus Johannis nu poate fi respinsa de presedinte decat cu riscul unor mari pierderi in lupta pentru castigarea unui nou mandat la Cotroceni. -La primul sondaj dl Basescu va cobori sub 30%-.  Oricum, pentru a respinge pe dl Klaus Johannis, presedintele trebuie sa vina cu o propunere de calibru egal. Asa s-a ajuns, si intentionat s-au lasat sa rasufle, pentru testare, in presa, la propuneri fantoma ca: Mugur Isarescu, Florin Georgescu, Mihai Tanasescu sau Lucian Croitoru. Ultimul nume este foarte interesant. Lucian Croitoru este ginerele lui Mugur Isarescu, este consilier la Banca Nationala (?) si a fost nominalizat candidat la un post de vice-guvernator BNR de catre PDL.  Cred ca, daca Presedintele va reusi sa-si stapaneasca ranchiuna, va lua hotararea de a-l desemna pe dl Klaus Johannis, ceea ce este si pentru el personal cea mai buna atitudine. Dl Presedinte Traian Basescu are la dispozitie si o alta cale. Domnia-Sa poate desemna un alt candidat, inclusiv Emil Boc, pe care majoritatea nou constituita il va respinge in Parlament. Procedura se poate repeta pana la posibilitatea dizolvarii Parlamentului. Adoptand aceasta atitudine dl Traian Basescu poate conta pe dorinta parlamentarilor de a-si pastra mandatul si deci pe acceptul prin vot al dorintei Presedintelui, fortati de aceasta dorinta. O astfel de situatie, de extrema, ar insemna o criza extrem de grava iar dl Basescu va spune adio Cotrocenilor. Nu va mai ajunge nici macar in turul doi, sanctionat de un popor indignat.

Parerea mea este: KLAUS JOHANNIS va fi primul-ministru al Romaniei.

Nota: ora 16:20 Dl. Traian Basescu se indreapta spre sinuciderea politica. Adresandu-se ambasadorilor din UE si-a exprimat optiunea pentru un prim-ministru care vorbeste limbajul FMI. Este vorba de a gasi un pretext, care lui Traian Basescu i se pare inteligent, pentru a nu respecta dorinta majoritatii parlamentare oficial constituita. Cel in cauza poate fi Mihai Tanasescu sau anonimul Lucian Croitoru.

Reclame

One response to “Ce va face Presedintele?

  1. Sigur ( indiferent cine ar fi ) nu o sa-l intereseze sa am eu, sau altu, ceva pe masa sau un trai mai bun. Asa ca , de ce mi-as pune EU intrebarea aia ? :)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s