Unirea face puterea!


Tresari. Talanga, scuturata de maistru, anunta sfarsitul celor zece ore de lucru pe santierul cu blocuri numite, in reclamele viu colorate,  Gradina Bucuriilor. Se intinse, injura si incerca, oftand, sa-si indrepte spatele teapan, dupa care mai pipai inca odata banii din buzunar. Cinci hartii de o suta, doua de zece si una de un leu. Atat primise azi, pe langa cele patru sute avans, pentru o luna in care lucrase zilnic, de luni pana sambata, cate zece ore. Se simtea umilit, injosit, terfelit prin noroi de nemernicul pentru care ajunsese sa lucreze, el care era, in vremurile de inainte, cel mai bun tencuitor din trustul in care muncise mai mult de zece ani. Isi scoase, cu miscari incete, batranesti, salopeta murdarita cu mortar si imbraca o pereche de blugi, uzati de prea mult purtat, dupa care trase peste cap un tricou rosu, capatat la o panorama politica. Era tarziu si, totusi, nu se simtea indemnat sa plece acasa unde trebuia sa asculte, din nou, invinuirile cu care il primea nevasta de peste un an, de cand incepuse criza asta blestemata.  Stia cum va incepe si cum va continua: -Sunt patru luni de cand nu am platit intretinerea, lumina e inchisa de nu mai tin minte si nu ne-o mai deschide nici dracu, mancam numai ciorba de buruieni cu paine. Unde o sa ajungem? Nenorocita asta de fata, ca n-a vrut Dumnezeu sa ne dea baiat, nu vine acasa cu zilele, cine stie cu cine s-a mai inhaitat, iar tu vii  cu cinci sute de lei! Si da-i cu tipete si cu plansete. Nu, nu mai putea. Pasi incet, injurandu-l printre dinti pe cel de la volanul masinii negre care trecuse pe langa el, lasand sa razbata, prin geamurile deschise, ritmul unei manele: -„Du-te-n….hot nenorocit. Ati furat pana ce ne-ati lasat sa murim de foame”. Stranse furios pumnii, scrasni din dinti, mai injura o data si se hotari. Impinse usa carciumii, din care razbatea veselia altora ca el, se tranti pe un scaun si striga: -Unirea, vreau o sticla de Unirea!

Reclame

10 responses to “Unirea face puterea!

 1. Tanarul Werther

  Bine prins. Astia suntem. Ma recunosc si pe mine.

 2. Radu Mironescu

  Este prima mea vizita si o placuta surpriza. M-a informat un prieten si a avut dreptate. Excelent. Unirea face puterea este antologica.

 3. Da! Reactie romaneasca. Injuram, ne imbatam, ne pupam in Piata Independentei si RABDAM!!!

 4. Ioana Codarcea

  Un blog scris cu talent, o surpriza placuta. Foarte reusite micile povestiri pline de miez. Sincere felicitari!

 5. Dupa revolutie ne asteptam ca din sertarele scriitorilor sa apara opere care sa disece si sa demaste vremurile dictaturii comuniste si mai ales sa ne faca sa gandim la felul in care ne-a fost deformata constiinta. Nu a aparut nimic. Este din nou nevoie de instrumentele scriitorilor pentru a pastra, pentru copii nostri, nenorocirea zilelor noastre cand deformarea constiintelor este si mai grava. Va indemn sa scrieti.Aveti talent si putere de patrundere.

 6. Pingback: Viata descrisa in 5 sticle – foto | GeDeDe

 7. Finalul, neasteptat si amuzant pentru unii,ascunde marea nenorocire a romanilor, faima proasta pe care o avem, rusinea pe care, unii dintre noi, inca o traiesc privind la spectacolul mizerabil pe care-l dau sub-sub-mediocrii cu care ne-a pedepsit Dumnezeu.

 8. Multumesc. Prezenta voastra, pe aceasta pagina, este incurajatoare.

 9. Radu Mironescu

  Revin cu o sugestie. Sunteti brasovean si cunoasteti realitatile orasului nostru. Focalizati-va, macar o parte din mesaje, pe aceste realitati.

 10. Amuzant si dureros. Nu lasati bisturiul din mana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s