Ganduri de noapte


Intinse mana si incerca, pipaind, sa aprinda lampa de pe noptiera. O gasi greu. Ceata somnului o indemna sa se lase in voia caldurii asternutului si o ispitea cu gandul ca ar putea prinde din urma spaima  visului din care se trezise prea devreme. Nu apucase sa-l vada bine, nu apucase sa-l ia in brate pe mezinul care plecase cu cinci ani in urma iar acum i se infatisase, in vis, cu chipul si plansetul din ziua cand il lasase, pentru prima oara, in curtea scolii.  Si cu cata limpezime auzise cum o striga printre lacrimi, cum o chema si o ruga sa nu-l lase singur printre atatia copii straini. Simtea cum un gand rau face sa i se stranga inima. Unde o fi si de ce a ales drumul visului pentru a se intoarce la ea? La ea, la ea care plange in fiecare zi de dorul lui, la ea care si-a tocit genunchii in fata icoanei Maicii Domnului rugand-o sa i-l aduca acasa. Ii pierise somnul. Se ridica si lua, cu piosenie, cutia in care pastra cele trei ilustrate primite de la el. Trei ilustrate in cinci ani. Le stia pe de rost. Nu trebuia sa le mai citeasca. Scancind si-o lipi de obraz pe ultima. Infatisa o biserica dintr-un orasel italian iar in cele cateva randuri era anuntata ca el, mezinul, se casatorise cu vreun an inainte cu Elena si ca, de curand, se nascuse primul lor copil. Il botezasera Luigi. Atat, fara adresa, fara o vorba, o singura vorba, din care sa simta putina dragoste. Si, fara sa se mai poata stapani, fara sa poata indeparta gandul prevestirii rele din vis, lasa sa-i scape urletul de fiara care-si cheama puiul, lasa hohotele de plans sa se ridice spre cerul pe care-l implorase si pe care-l implora din nou.

Reclame

7 responses to “Ganduri de noapte

 1. iubirea de mama masurata-n trei carti postale !
  In fiecare dintre ele, inchipuite imagini inghetate-n timp – a celui ce habar n-are de vidul din sufletul singurei fiinte de pe pamant, ce-l iubeste neconditionat !
  Ravasitor !

 2. Sensibila evocare si desigur, inspirata din zecile de cazuri din viata.Pacat ca unii uita , in goana dupa realizarea profesionala, ca undeva exista o Mama care ii asteapta si pentru care el, copilul reprezinta centrul universului.

 3. Aripile Vantului

  M-ati facut sa plang domnule Suman. De unde ati stiut cum se chinuie mama mea de dorul fratelui plecat?

 4. ion caragheorghe

  Stiu ca va preocupa amenintarea care ne pandeste si ca scrieti mai mult despre politica. Vreau sa va spun ca atunci cand scrieti bucati literare ele sunt o mare reusita. Ma intreb daca ati publicat. Scrieti mai des pe blog literatura.

 5. Va multumesc tuturor.

 6. Va multumesc pentru emotia pe care am simtit-o. Sunt multe mame si copii in suferinta din cauza saraciei.

 7. seara bună…
  emoţie, tristeţe… mă încearcă toate astea şi gîndul de a-i trimite o carte poştală mamei, chiar dacă stă la doar cîteva străzi distanţă… cîte mame, cîţi părinţi nu trăiesc astfel de gînduri de noapte chair fiindu-le copiii aproape, în acelaşi oraş sau ţară şi nu peste nu ştiu cîte graniţe?
  mulţumesc
  o seară frumoasă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s