Legalitate vs. moralitate


Am auzit de mai multe ori o afirmatie interesanta si socanta prin cinism, dar si prin prostie: legalitatea nu inseamna moralitate. Unde am auzit-o? Cred ca in gura politicienilor. Pentru ce o foloseau? Pentru a justifica, de exemplu, imbogatirea rapida prin mijloace imorale dar pe care legea, explicit sau implicit, le admitea. Vreti exemple? Ganditi-va la averile imense adunate prin insusirea terenurilor statului, sau ale adevaratilor proprietari, de catre indivizi pe care legea romaneasca, asa cum este ea facuta, nu i-a putut opri. Ganditi-va la firmele-capusa cu ajutorul carora cei pusi sa gospodareasca marile uzine si intreprinderi, supuse privatizarii, au adunat si, poate, mai aduna sume imense in conturi pe care nimeni nu le cerceteaza. Sau, ca sa mai dau un exemplu, ce credeti despre preturile la care se fac achizitii publice prin „negociere directa”? Toate sunt imorale dar legale.

Primele coduri de legi au fost inspirate de morala curenta a societatii asa cum era acceptata la vremea respectiva. Cele zece porunci, numite Tablele Legii, sunt expresia moralei evreilor din perioada fugii din Egipt. Legile care nu sunt in concordanta cu morala poporului caruia i se adreseaza sunt false si, din pacate, un popor guvernat prin astfel de legi aluneca, cu repeziciune, pe panta imoralitatii. Nu dau exemple. Priviti in jurul Dumneavoastra.

Am privit, in zilele acestea la balciul „comisiei parlamentare de ancheta” in cazul Ministerului Turismului. Am privit la dna Udrea, care ocupa o functie de ministru printr-un aranjament pe care il apreciez ca imoral. Aceasta doamna care a transformat Parlamentul, dar si alte institutii de prima importanta ale statului, in tribune de prezentare a modei, a luxului desantat, a alintaturilor ridicole,  s-a pretat la un joc, regizat de marele nostru regizor, destinat sa submineze ceea ce a mai ramas din institutiile statului. Profund imoral, dar si ilegal, acest joc va avea consecinte profund destructive asupra Romaniei. Daca dna Elena Udrea nu va fi sever sanctionata, zeci, sute, mii de indivizi vor imita tupeul sau destructiv, vor duce mai departe destructurarea statului nostru. Toti cei care o apara, folosind, papagaliceste, aceleasi vorbe, aceleasi idei, editate de cei care fac orice pentru a-si pastra privilegiile imorale si ilegale, sunt complicii sai. 

Legalitatea impotriva moralitatii. Pana cand?

Anunțuri

7 responses to “Legalitate vs. moralitate

 1. Cata imoralitate in felul cum E. Udrea sfideaza milioane de saraci cu haine care costa cat salariul pe doi sau trei ani a unui om care munceste. Rusine

 2. Aripile Vantului

  Si, totusi, parca se simte, adusa pe aripile vantului, dorinta a tot mai multi romani de intoarcere la moralitate, de extirpare a cancerului, numit imoralitate, care roade viata noastra. Nu stiu cat timp va trece pana atunci, dar sigur asa va fi.

 3. Imoralitatea justificata prin legalitate este construita cu grija de cei interesati. Asa s-au facut cele mai multe din marile averi din actuala Romanie. In scandalul Udrea care inseamna nesupunere civica constructorul este marele corupt care nu a mai fost vazut pe la hipermarketuri.

 4. Imoralitatea se insoteste cu nerusinarea. Toti aparatorii „legalitatii” in spatele careia este adapostita imoralitatea sunt niste nerusinati sau, dupa caz, niste nerusinate. Noi romanii avem vina ca i-am tolerat ba pentru unii acesti indivizi sunt admirati. Trebuie dati jos mai ales seful imoralitatii adica Basescu.

 5. O idee corecta. Nerusinarea este direct proportionala cu imoralitatea.

 6. ion caragheorghe

  Nerusinarea, imoralitatea, impostura, etc. avanseaza cu viteza intunericului. Numarul nerusinatilor a crescut si ei vor face din Basescu presedintele Romaniei. Vor fi reprezentati cu necinste.

 7. ziua buna…
  moralitate si lege? o iluzie, din pacate, in Romania…
  toate cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s