Fata vazuta a multor fete nevazute


Parcurg, fara speranta, pentru a treia oara, sirul de masini parcate in cel mai aglomerat loc din oras. Si, cand sunt gata sa fac o ilegalitate, zaresc, iesind dintre masini, o mana, o manuta de copil care ma cheama. Parchez, intre doua „dricuri” negre mirosind a bani multi, si cobor. Ma priveste o tigancusa, o fetita de vreo 7-8 ani, cam nespalata si, bineinteles, cam negricioasa. Bag mana in buzunar, gasesc, pe pipaite, o moneda de 50 de bani, i-o intind si o mangai pe parul nepieptanat. -Cum te cheama? intreb. -Loredana, raspunde, deloc intimidata. -Cum? Mai spune o data, nu am inteles. -Loredana, repeta fetita si da sa plece. Scot o hartie de 10 lei. -O vrei?  Ma priveste cu ochii stralucind, si scoate un „da” neincrezator.    – E a ta, daca-mi spui cati ani ai si daca ai fost la scoala, fara sa ma minti.  -Zece, mi-a spus mama. De scoala nu am timp, trebuie sa lucrez.  -Dar unde locuiesti?  -La A.  si vin cu trenul de dimineata. Venim multi la lucru.  -Si te lasa singura?  -Nu. Ne pazeste Ramona pe toti trei. Ea este mare. Ei trebuie sa-i dam banii.  Intre timp ni se alaturasera inca doi copii care priveau la hartia de zece lei.  -Dar unde-i Ramona?  -S-a dus sa-si ia tigari, da vine indata si ne cearta ca nu avem voie sa stam de vorba. Ne dai banii?   -Ti-i dau, mai spune-mi cati lei trebuie sa aduni pe zi?              – Daca adun 50 e bine. Ia hartia de zece lei si fuge. Pune stapanire pe locul lasat liber de o masina care pleaca si face semn altui doritor de parcare.

Ce drum are in fata Loredana? Ce va iesi din cei trei copii? Dar din multele mii de copii, mai ales tigani, care nu trec prin scoala, care sunt trimisi sa faca bani cersind sau, mai tarziu,  furand? Unde vor sa ne impinga cei care vor sa ne contamineze cu rasism spunandu-ne ca tara noastra se va numi Rromania? Ce solutii gandesc „marii si inconstientii nostri politicieni”? Nu au timp de asa ceva, nu au timp pentru problemele reale ale Romaniei iar etnia tiganeasca este o mare problema generata de incompatibilitatea culturala dintre noi si ei, de incompatibilitatea morala care nu poate fi stearsa de azi pe maine. Nu schimbandu-le numele din tigani in rromi putem rezolva conflictul mocnit dintre cele doua etnii. Este nevoie de o decizie politica, ferma si general acceptata, bazata pe  studii sociologice si  psihologice facute cu realism, cu inima si fara frica de adevar, care sa duca la o adevarata integrare. Pentru a se ajunge la asa ceva este nevoie de politicieni adevarati, preocupati de tara lor.  Cand vom avea astfel de politicieni? Nu stiu! Eu, sigur, nu-i voi vedea.

Reclame

5 responses to “Fata vazuta a multor fete nevazute

 1. Stimate domn, nu stiu daca exista o singura problema reala care sa fie rezolvata de catre actuala clasa politica (si ma refer la saltimancii din ultimii 20 de ani). Sau care macar se vrea a fi scoasa la liman…

  Ne place chiolhanul cu apa rece, gigantul bairam electoral din 4 in 4 ani, cand mai capatam o reprezentatie de acrobatie pe sarma… Ne uitam cu gurile cascate la gusatii ce garaie in microfoane si ne da pe spate „virulenta” lor verbala…

  Sa nu mai speram, stimate domn, zarurile deja s-au acoperit de praf… In jocul asta nu mai e loc pentru oameni normali… Atat de pe dos merg toate, incat pana si David imi pare un urias…

 2. Rromania este in constructie. „Castelele” tiganesti, insulta la bunul gust adresata arhitectilor care s-au vandut bogatasilor tigani; „oamenii de afaceri” negriciosi, cu ceafa groasa si rasi in cap, gata sa te agreseze daca nu te porti cu supunere; bandele de negriciosi care cutreiera garile, locurile aglomerate, gata sa-ti bage mana in buzunar; hoardele de cersetori din slujba patronilor din industria cersitului; politicieni tigani ajunsi primari sau parlamentari pusi pe imbogatire; etc.etc. toate acestea devin o componenta a peisajului urban. Intr-adevar trebuie o politica de integrare si daca mai intarziem vor face rromii politica pentru integrarea noastra.

 3. Diaconul Coresi

  Cred ca intoleranta la adresa rromilor este in crestere. Marturisesc ca simt uneori ca obraznicia cu care se poarta pe strada sau in alte locuri publice ma face sa-i urasc. Ma stapanescsi incerc sa fiu ingaduitor. E nevoie de solutii reale.

 4. Aripile Vantului

  Problema rromilor nu se poate rezolva decat in vreo suta de ani. Nu o va rezolva nimeni in Europa, in lume. Trebuie o strategie inflexibila care sa infranga rezistenta pe care o vor opune tiganii, insotita de rabdare si de bani.

 5. eu totusi cred ca nu-i vorba de etnie in special, ci mai degraba de ”flexibilitatea” autoritatilor la ”castele” la ”negriciosi gata sa te agaseze” !
  Prostul gust si cefele groase plimbate amenintator nu sunt neaaparat doar tiganesti.
  Dar ies in evidenta tocmai datorita …etniei !
  Iar vina e a celor incapabili de a promova politici de integrare, a celor ce nu-si fac datoria determinand astfel aprecieri, nedemne conditiei umane !
  Probabil ca nepasarea asta e voita, pentru a ne tine ocupati !!!
  ”Divide et impera”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s