Bravo! Ecaterina Andronescu


Universitatea „Spiru Haret”, ajunsa la300.000 de studenti si un excedent anual  de cca 33.000.000 de euro, a refuzat sa fie evaluata de statul roman, adica de Ministerul Invatamantului prin ARACIS, agentia specializata in evaluarea unitatilor de invatamant. Reactia dnei ministru Elena Andronescu a fost prompta si se pare ca, pana la urma, dupa opozitia inversunata a dlui Aurelian Bondrea, rectorul acestei universitati, Ministerul Invatamantului a castigat lupta. Nu stiu daca aceasta intamplare are ceva dedesubturi, ca totdeauna cand este vorba de foarte multi bani, dar atitudinea dnei Andronescu merita aplauze. Din cate a scris presa, Universitatea Spiru Haret este o afacere, in primul rand, si mai putin un asezamant academic, ceea ce i-a determinat pe unii s-o denumeasca „fabrica de diplome”. In general invatamantul universitar romanesc este, din pacate, departe de performanta universitatilor celebre, motiv pentru care nici una dintre universitatile romanesti nu a reusit sa se regaseasca in cunoscutul top al primelor 500 de universitati din lume. Cu atat mai mult, statul este dator sa controleze, cat mai riguros, cum functioneaza universitatile private. Avem destui incompetenti si nu foloseste la nimic inmultirea acestora prin absolventi cu diplome fara valoare. 

Se discuta mult despre salariile mici din invatamantul universitar. Nimeni nu ne spune, insa cat castiga un profesor, un conferentiar sau un asistent.  Nimeni nu se ocupa de gasirea unui sistem de castiguri diferentiate pe universitati, functie de performanta acestora, de lucrarile scrise de profesori si preluate in publicatii de prestigiu, sau  de rezultatele cercetarii stiintifice,  Cat timp cineva ca dna Ridzi, de exemplu, poate face trei facultati, obtinand un doctorat si doua licente, la Universitatea Resita, la varsta de 32 de ani, ocupandu-se, in acelasi timp, prioritar, de politica, ma simt indreptatit sa nu am incredere in performantele invatamantului superior din Romania.  

Reclame

8 responses to “Bravo! Ecaterina Andronescu

 1. Multi politicieni, care nu stiau sa scrie, se falesc cu diplome din universitati private luate numai pe bani. Am auzit de studenti la drept care nu trec pe la cursuri si dupa ce iau diploma la particulari, habar nu au de stiinta dreptului. In schimb sunt experti in afaceri cu terenuri si case luate prin manevre ilegale, prin inselatorii sau chiar cu forta. Printre ei stralucesc fosti militieni. Nimeni nu-i opreste.

 2. Un lucru rau nu se rezolva cu un alt lucru rau. Statul nu ar trebui sa aibe dreptul sa controleze educatia, in special pe cea privata.

  Companiile private care vor sa angajeze persoane cu diploma isi iau responsabilitatea sa accepte sau nu diplomele la ce facultati vor. Asa ca nu ar trebui sa conteze neaparat acreditarea.

 3. @Cristina Sunt convins ca ai dreptate, dar tot atat de convins sunt ca invatamantul romanesc, de toate categoriile, este in declin si nu vad ce si cine l-ar putea opri. Ti-am vizitat blogul. Vad ca te preocupa educatia si invatamantul -crezi ca cele doua notiuni au aceiasi semnificatie?- si ma astept la o propunere de solutie!

 4. Educatia si invatamintul sint impletite impreuna, poate in asa fel ca e greu de deosebit. Problema este: a cui datorie este sa o ofere? Conform Constitutiei:

  ARTICOLUL 29

  (6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.

  De ce Ministerul Educatiei are monopolul asupra educatiei cind conform Constitutiei parintii au dreptul sa decida educatia copiilor lor, potrivit propriilor convingeri?

  Daca ne uitam la guvernul unei tari, si daca sintem sinceri, vedem cum orice „program” care este atins de stat, da faliment. Ce este detinut de stat si merge bine? (pentru tara, nu pentru membrii parlamentului)

 5. Cred că Ecaterina Andronescu a umblat doar puţin la vârful unui muşuroi sub care se ascunde un intreg sistem. El nu urmareste decat obtinerea de castiguri. Unele imense.
  Sistemul asta nu include doar USH. Exista o intreaga retea de institutii de invatamant ce concura la acest dezastru.

 6. Prof.Gh.C.Dinulescu-Campina

  Doamna ministru,

  Nici adversarii si nici PSD nu au dreptate; afacerile cu diplome universitare trebuie sa inceteze. Acum, dupa ce ati avut curajul sa puneti piciorul in prag, si altfel nu se putea, trebuie sa acceptati interventia partidului.
  Consider ca este bine ca absolventii sa nu sufere desi, fie vorba intre noi, stiau ca au ales calea usoara.
  Inchideti ochii la afacerile in care s-au implicat politicienii, nu creati retroactiv segregare, dar continuati cu fermitate sa cereti tuturor sa intre in legalitate.
  Indulgenta pentru trecut nu va aduce mari prejudicii (mai ales ca acesti absolventi „pe puncte” sunt totusi mai buni decat absolventii de liceu pe care invatamantul este nevoit sa-i foloseasca inca); va reamintesc ca in anii ’50 au fost facuti profesori in facultatile muncitoresti (cunosc cazuri concrete de profesori de matematica cu studii de doi ani si chiar de numai 6 luni) iar unii dintre ei au facut treaba buna.

 7. D-na „Cristina”,
  Educatia/Invatamantul se face dupa cum decid parintii, dupa cum si apelarea la un medic se face prin decizia fiecarei persoane responsabile (!)

  Dar controlul calitatii actului educational sau medical
  s.a.m.d.,
  trebuie realizat prin ACREDITARI care sa asigure cetateanul ca nu va primi FALSE SERVICII!

 8. de ce numele meu este in ghilimele?

  Nu se face cum decid parintii, multi parinti nu sint de acord cu ce se invata in scoala si nu pot face nimic. Doctorul il poti schimba, dar profesorul ba.

  Asa calitate acredidata a oferit statul ca sint atitia analfabeti? Nu a oferit statul servicii false cind sint atitia care termina liceul si nu stiu sa scrie un eseu, corect gramatical, sau nu i-a invatat gindirea logica??

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s