Vot obligatoriu? DA! DAR…


S-au auzit, in aceste zile, mai multe voci discutand un subiect care poate parea interesant: introducerea votului obligatoriu si sanctionarea celor care nu se conformeaza. Discutia este motivata de foarte slaba prezenta la urne la alegerile parlamentare din noembrie 2008 si la alegerile de europarlamentari de ieri. De fapt, absenteismul ridicat, provocat de ideea inutilitatii votului, deci datorita lipsei unei alternative reale, face ca Romania sa fie administrata de o minoritate politica, de politicieni lipsiti de o legitimitate reala. Cei mai multi dintre acesti politicieni au „demonstrat” cu claritate ca nu sunt pregatiti pentru misiunea pe care si-au asumat-o si, din pacate, au trezit, de prea multe ori, suspiciuni in privinta onestitatii cu care separa treburile statului de cele personale. Aceasta realitate nu poate fi „reparata” prin introducerea votului obligatoriu iar vina este numai a partidelor politice care s-au transformat in grupuri de interese fara preocupari pentru pregatirea, dintre membrii lor, a unor veritabili manageri politici. Dimpotriva, majoritatea functiilor de conducere din administratia de stat, centrala si locala, au fost transformate, cu o motivare greu de acceptat, in functii destinate membrilor partidelor aflate la putere, ceea ce  va transforma administratia de stat intr-o anexa a acestor partide  si va reduce, inca, nivelul de competenta profesionala al acesteia. Singura solutie reala, in folosul realizarii unui parteneriat corect intre cetatenii Romaniei si clasa politica,  este acceptarea adevarului si reformarea partidelor pe baza acestui adevar. Iar daca vrem sa aflam adevarul, votul obligatoriu poate fi intr-adevar de folos, dar numai daca, prin lege, buletinele de vot vor avea, indiferent de categoria scrutinului, o rubrica in care sa puna stampila cei care cred ca nu au pe cine vota.  Sigur ca, daca aceasta rubrica va fi folosita de peste 50% dintre votanti, scrutinul va trebui anulat si repetat dupa un timp rezonabil.  Nu cred ca actuala clasa politica poate accepta aceasta varianta. Sunt prea multi politicienii ale caror interese nu se pot armoniza cu aceasta situatie.    

Reclame

6 responses to “Vot obligatoriu? DA! DAR…

  1. Interesant. Am promis şi eu un articol pe tema-asta, am un draft de trei zile, probabil îi voi da drumul azi sau mâine. După mine, votul obligatoriu e o porcărie. Să mă ierte porcii.

  2. @Roxana Astept articolul, cu interes. Subiectul merita o analiza serioasa pe care nu sunt sigur ca o putem face pe un blog. Sa nu uitam ca cei care nu se prezinta la vot pot schimba fundamental politica romaneasca.

  3. vecina de vis-a-vis

    Asa cum cunoastem de la fizica „nimic nu se pierde, totul se transforma”, taxa pe „ne-vot” va inlocui acele „n” taxe „eliminate”. Pacat ca nu se voteaza inca in fiecare an!

  4. Votul obligatoriu mi se pare totusi o solutie extrema, si cu toate ca sunt destule tari cu democratii consolidate care l-au adoptat, mi se pare totusi ca nu corespunde principiilor demicratice. Ar trebui sa constientizam statutul de cetatean al unui stat de drept si sa ne asumam responsabilitatile care deriva din acesta,din spirit civic si nu din obligatie. Si totusi, uitandu-ma la Eba, ma gandesc ca votul obligatoriu ar putea fi o solutie…

  5. @vecina de vis-a-vis Pogea pandeste!
    @mary …cei care vor protesta primii sunt politicienii. In ceea ce priveste asumarea responsabilitatilor civice, suna frumos iar rezultatul modului nostru de asumare este, intr-adevar, Eba, Vadim, Becali si mai sunt cativa.

  6. la solutia asta m-am gindit si eu in eventualitatea unui vot „obligatoriu” .Consider ca nu este suficient sa fie anulat in cazul ca 50% dintre votanti, nu sunt de acord cu cei de pe liste este necesar ca partidele sa fie si penalizate ca altfel ne trezim cu aceiasi papagali si la urmatoarea votare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s