VICTIMELE TICALOSIEI SAU ALE INCOMPETENTEI? versiune revazuta si completata


Sambata, 23 mai, ora 08:23. Televiziunile continua sa informeze si sa comenteze ingrozitorul accident petrecut ieri, in apropiere de Pasajul Baneasa-Bucuresti-, unde 4 muncitori, care lucrau in santul unei lucrari de canalizare, adanc de cativa metri, au fost ingropati sub pamantul care s-a surpat peste ei. Cei care au venit in ajutor, pompieri si personal sanitar, au fost supusi aceluiasi risc. Si, in timp ce, cu curaj si o admirabila abnegatie, riscandu-si viata, pompierii se luptau sa-i scoata pe cei patru, diverse personaje, solicitate de posturile de televiziune, dau raspunsuri pe care nu le pot aprecia decat ca „aiuritoare”, toti neaga orice raspundere si nimeni nu da un raspuns competent si responsabil. Acest raspuns este: constructorul a incalcat, in mod total iresponsabil, normele tehnice, foarte precise, de securitate a muncii pentru sapaturi la aceasta adancime. Din ceea ce prezinta televiziunile nu se vede nici urma de sprijinire a santului  in timp ce dl. Laurentiu Dogaru, director tehnic la Marconstruct, executantul lucrarii, sustine contrariul. Nu inteleg de ce, in cele 12 ore,  de la momentul accidentului si pana la recuperarea ultimului cadavru, televiziunile nu au gasit si nu au cerut lamuriri unui responsabil al lucrarii, maistru sau inginer, nu au gasit pe nimeni de la Inspectoratul Teritorial de Munca si de la Parchet.  In schimb am putut  asculta pe domnul Atanasoaie, prefect al Bucurestiului, al carui raspuns este jenant. Acest domn, in loc sa se asigure, si sa ne asigure, ca organismele statului sunt prezente, culeg  probe si ancheteaza pe cei care purtau raspunderea lucrarilor, face aprecieri despre cat de compact este terenul, despre dificultatea lucrarilor, despre fapte la care nu se pricepe si nici nu trebuie sa se priceapa. 

S-a petrecut un foarte grav accident colectiv. Din cei patru muncitori, care lucrau in conditii de mare risc, la ordinul cuiva, intr-un sant foarte adanc, trei au murit, prin sufocare, in chinuri, sub apasarea catorva tone de pamant. Ce se va petrece in continuare? Vom mai afla ceva? Va ancheta cineva cum a fost incredintata lucrarea firmei LENA, care a subcontractat-o cu firma MARCONSTRUCT?  Ce rol are LENA, in afara de a incasa bani fara sa lucreze? Ce controale s-au facut, cu adevarat si nu numai pe hartie, de catre Inspectia Muncii?  De ce inspectorul general, sef al Inspectiei Muncii,  nu a venit sa vada ce fac, la locul unui accident atat de grav, subordonatii sai? Nu cumva lipsa masurilor de lucru in conditii de securitate este datorata lacomiei, dorintei de a mari profitul?  Se pot pune multe intrebari si este foarte important ca opinia publica sa afle daca organismele statului isi fac datoria si daca, nu cumva, schimbarea motivata politic, pe care eu o apreciez ca iresponsabila, a tuturor celor care conduc, la diverse nivele, aceste organisme nu adauga un plus de incompetenta actiunii acestora.  

Lucrarea se executa pentru Ministerul Transporturilor. Raspunderea merge pana la nivelul dlui Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, care trebuia sa se asigure ca in minister exista structurile necesare si ca acestea actioneaza.  

DUMINICA, 24.05   Nu reusesc sa gasesc informatii, cat de cat relevante despre Marconstruct. Este o firma fara site Internet si care, in consecinta, pare ca se ascunde de „lumina zilei”. Probabil ca Marconstruct nu indeplinea conditiile de eligibilitate pentru licitatia, daca a fost vreuna, de incredintare a lucrarilor, dar lucreaza, fara probleme, ca subantrepriza, sub paravanul firmei PORTUGHEZE: Lena. Este raspunderea GRAVA a aceluiasi  „priceput la vorbe” ministru, dl. Radu Berceanu. De ce se permite ca firme, fara potentialul necesar, cel putin asa pare, sa lucreze si sa provoace astfel de catastrofe, iar antreprenorul principal sa nu aiba nici o raspundere pentru felul in care a subcontractat. Mecanismul este, cred, urmatorul: castigi licitatia si faci un contract la un pret cat mai mare. In continuare subcontractezi, cat mai mult din lucrare,  la un pret cat mai mic. Diferenta dintre pretul licitat si cel subcontractat iti intra in buzunar, ca profit curat, fara munca si fara raspundere. Asa sa se fi intamplat si in acest caz?

Se pune inca o intrebare si se poate ca raspunsul sa ascunda foarte interesante dedesubturi. Romania avea, in constructii, potentialul necesar, ma refer, in primul rand, la ingineri si alt personal tehnic, de a executa, practic, orice fel de lucrari. De ce s-a dat preferinta firmelor straine care s-au remarcat, in Romania, prin preturi, fara sa aduca nimic deosebit ca tehnologie de executie, inclusiv in autostrazi.  Ce stiu, in plus, portughezii de la Lena? Nu este dreptul nostru, al celor pentru care Guvernul inventeaza impozite, sa stim cum sunt cheltuiti banii nostri? In cazul tragicului accident,  despre care discutam, trebuie sa dea raspunsuri dl. Radu Berceanu. Inchei cu o ultima intrebare: de ce nu am vazut, la locul accidentului pe nimeni dintre cei care nu pierd ocaziile de a aparea pe televizoarele noastre? Nu ar fi fost nimerit ca Dl. Presedinte Traian Basescu, in loc sa se deghizeze in maramuresean, mie mi s-a parut ridicol,  sa fi trecut sa-i mangaie pe cei care sufera, la urma urmei, din cauza neglijentei organismelor statului? La fel Dl. Prim-Ministru, etc.etc.   

  

Anunțuri

2 responses to “VICTIMELE TICALOSIEI SAU ALE INCOMPETENTEI? versiune revazuta si completata

  1. Cum sa cotroleze si sa dea amenzi ITM-ul cand sefii sunt numiti pe criterii politice si sunt acolo sa faca bani pentru partid . Cu ajutorul acestor institutii : ITM , GF etc prospera patronii afiliati politic . Munca la negru este incurajata chiar de politicieni prin firmele pe care le patroneaza din umbra. Costuri cat mai reduse cu forta de munca (angajare cu salariul minim si ceva in plus la negru ) materiale de proasta calitate trecute in acte ca fiind cele mai bune , aceasta este reteta profitului nesimtit . Inspectoratul de Stat pentru Constructii este inexistent sau se duce in control doar la comanda politica . Acesta este reteta de succes a dezastrului.

  2. se zvoneste ca in spatele firmei „Lena” sta de fapt un inalt politician roman. asa ca, ar fi bine sa cautati cine este „patronul din umbra” si apoi veti gasi raspunsul la toate celelalte intrebari. este trist ca au murit 3 oameni, nu sunt nici primii si nici singurii insa dureros este ca inspectia muncii nu a raspuns niciodata pentru nimic si nici nu a sanctionat pe nimeni in urma acestor cazuri dramatice. se practica regula „mortul e de vina”. Condoleante familiilor indoliate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s