O noua ordine economica mondiala?


29 mai 1954. La hotelul Bilderberg din Osterbeek, Olanda, s-au intalnit, la invitatia catorva initiatori,  printre care printul Bernhard al Olandei si David Rokefeller, mai multi oameni de afaceri, politicieni si bancheri, cu scopul declarat de a analiza evolutia statelor lumii in conditiile complicate ramase in urma razboiului. Participantii au hotarat ca intalnirile sa aiba loc in continuare, anual, sub denumirea:  „Grupul Bilderberg”, dupa numele hotelului in care se desfasurase prima reuniune. Secretul absolut care a inconjurat, de atunci, toate reuniunile, participarea unor personalitati detinatoare ale puterii politice si financiare mondiale, paza stricta asigurata reuniunilor de politie si armata, forte aeriene si navale, au determinat, mai ales din partea presei, crearea de diverse scenarii. Unii denumesc grupul : „Guvernul Mondial”, altii spun ca importanta deciziilor acestuia depaseste de departe pe cea a deciziilor grupului celor 8 lideri ai tarilor cele mai industrializate -G8-, etc.etc.

In aceste zile a avut loc, la hotelul de cinci stele Nafsika Astir Palace de la Vouliagmeni-Grecia, a 57-a reuniune a grupului. Un ziarist, Daniel Estulin, pretinde ca are informatii potrivit carora subiectul principal a fost desfasurarea actualei crize in doua variante: „o criza prelungita si agonizanta, care va aduce lumii decenii de stagnare, declin si saracie…sau o criza intensa, dar scurta, care pregateste drumul spre o NOUA ORDINE ECONOMICA MONDIALA, cu reducerea suveranitatii nationale, dar mai eficienta”. 

Mi se pare ca ideea unei noi ordini economice mondiale, care nu poate fi separata de o NOUA ORDINE POLITICA,  a inceput sa se faca simtita din mai multe directii. A inceput sa se inteleaga ca actuala ordine politico-economica mondiala functioneaza defectuos si ca, in chiar constructia sa,  se afla germenii bolilor care o pot distruge, iar acesti germeni sunt, in primul rand, lacomia, lipsa de scrupule, coruptia, etc. care gasesc in regulile asa numitei economii libere un camp favorabil de actiune, ceea ce noi am simtit din plin in Romania.  Reactiile la aceasta situatie sunt diferite. Un exemplu este aparitia, cu succes, in Franta, a NPA ( Nouveau Parti Anticapitaliste -Noul Partid Anticapitalist) al  lui Olivier Besancenot, ale carui solutii sunt, cu siguranta, la antipodul celor, cu caracter de limitare, cred, a libertatii din sistem,  pe care le-ar fi putut discuta Grupul Bilderberg. Sigur este, insa, ca, pe o cale pe care nu o putem analiza acum, „haosul”, bine organizat, existent in economia mondiala, mai ales in sistemul bancar, trebuie controlat, trebuie facut ceva pentru armonizarea intereselor celor de la putere cu interesele celor multi si care, pana la urma, platesc totul. Solutiile trebuie gasite cat mai este timp iar viteza de reactie a statelor, a grupurilor statale de interese, va masura inteligenta politicienilor. Intarzierea, ezitarile, miopia politica, pot avea consecinte incalculabile, ca, de exemplu, solutii de extrema cum pot fi cele promovate de dl. Olivier Besancenot.

One response to “O noua ordine economica mondiala?

  1. ”coruptia” – sinapsele excusiviste ale economiei !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s