Motiunea mea de cenzura: MAREA PACALEALA A DESCENTRALIZARII


In mare graba,  cu posibile dedesubturi, Guvernul Boc a „constatat”, sub impulsul  Presedintelui Basescu, ca „soarta” Romaniei atarna de acordarea unor puteri cat mai mari celor care au castigat titlul de „baroni locali”, titlu sugestiv pentru modul in care functioneaza Romania ca stat si, mai ales, pentru modul discretionar in care se intampla, uneori, dar nu foarte rar,  sa fie exercitata puterea de decizie in administratia locala. Asa ca, pentru a inlatura „pericolul” ce „plana”  asupra noastra,  in mare graba,  peste noapte, Guvernul a elaborat, bazat pe Legea descentralizarii nr. 195 din 22 mai 2006,  proiecte pentru legi ale descentralizarii in educatie, sanatate, ordine si siguranta publica, cultura, etc. Primul-Ministru a avut grija sa ne informeze ca descentralizarea este in folosul cetatenilor a caror viata se va imbunatati (?), ca prin aplicarea principiului subsidiaritatii  va creste contributia comunitatilor locale la adoptarea deciziilor, etc.etc. Sa ne punem cateva intrebari:

Vor simti cetatenii ca descentralizarea aduce mai  aproape de ei decizia in problemele comunitatii? Raspunsul meu este categoric: NU! Dau cateva exemple. Locuiesc in Brasov, oras care a facut trei imprumuturi importante si a garantat un altul. Nimeni nu a incercat sa afle in ce masura suntem dispusi sa suportam restituirea acestor imprumuturi, nimeni nu a prezentat un raport concret in privinta cheltuirii acestor bani, a preturilor platite, a calitatii lucrarilor facute, etc.etc. Nimeni nu ne-a intrebat atunci cand s-a desfiintat fostul si foarte utilul palat al copiilor, pe care primaria nu l-a cumparat pentru ca era dorit de o persoana privata. Nimeni nu ne-a intrebat daca „inovatiile” introduse in organizarea circulatiei ni se par de folos, etc.etc. Si, atunci,  de ce sa cred ca noile legi vor aduce deciziile mai aproape de mine? De ce sa cred ca amestecul, care poate fi brutal, in conducerea sistemului de educatie a unor persoane nepregatite in acest domeniu si al caror contact cu scoala a fost, in unele cazuri, cel putin precar, va imbunatati educatia copiilor nostri? De ce sa cred ca vom fi mai bine tratati in sistemul sanitar? L-a impiedicat cineva pe primar sa cunoasca spitalele, sa discute cu bolnavii si cu medicii? De ce nu a facut-o?  Este capabil un primar, la nivelul mediu al acestora, sa inteleaga dificultatile din sistemul sanitar? Ce sa mai vorbim despre cultura?  Ma intreb, deasemeni, de ce va fi mai eficienta Politia Locala decat Politia statului si de ce descentralizarea, in acest domeniu, trebuie sa aduca cheltuieli importante, printre altele pentru schimbarea tuturor uniformelor  politistilor cu unele care mi s-au parut mai urate. Incercati sa ganditi si sa raspundeti la aceste intrebari si adaugati-le pe ale Dvs. Eu cred ca nu suntem inca in stadiul in care sa largim in asa masura descentralizarea, ca nu avem „baroni” suficient pregatiti pentru a indeplini atributii atat de largi si de complexe, ca exista pericolul ca prea multa putere sa inlesneasca abuzurile si ca rezultatul, pentru o buna bucata de timp, va fi destructurarea administratiei statului.  

Inca o intrebare foarte importanta: de ce nu exista un sistem de control a administratiei locale? De ce Consiliile Locale pot adopta hotarari care incalca legile Romaniei iar prefectii se fac ca nu vad? De ce Legea 195/2006 introduce un principiu ciudat: lipsa subordonarii ierarhice a autoritatilor statului?

Descentralizarea, ale carei legi sunt „impinse”,  ca si codurile, spre aprobare in viteza, va aduce cheltuieli suplimentare importante, despre care nu s-a vorbit nimic, si, fiind prematura, nu ofera nici un fel de garantii pentru imbunatatirea vietii cetatenilor, ba, posibil, chiar dimpotriva. Se pune o ultima intrebare: cine are nevoie de aceasta graba? Cred ca Dl Presedinte Basescu vrea sa-si asigure foarte importantul sprijin al „baronilor” la alegerile din toamna, acestia manifestandu-si, in repetate randuri,  dorinta aprobarii legilor descentralizarii, prin reprezentantul lor, dl. Liviu Dragnea. 

Descentralizarea, care poate fi numita si „autonomie teritoriala”, poate aduce, in timp, importante deosebiri de conduita normativa, de modificari pe plan local a legilor tarii, intre judete, deci poate INLATURA CARACTERUL DE STAT UNITAR AL ROMANIEI, transformand-o intr-o semifederatie. Ce garantii avem ca nu se va intampla asa? Vezi si:           https://mirceasuman.wordpress.com/2009/01/19/descentralizarea-inseamna-semifederalizarea-romaniei/

      

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s