PUTEREA si ADEVARUL


Cat adevar este in ceea ce ne lasa sa vedem, sa auzim sau sa citim, cei pe care, intr-un fel, noi i-am adus la putere? Cat ascund si cu ce pret cei care ne zambesc de pe ecranele televizoarelor? Nu stiu sa raspund si daca as incerca sa fac o estimare spunand, de exemplu, ca numai 20% este adevar, s-ar putea sa gresesc si sa cad eu in pacatul minciunii. Ma voi margini sa infatisez si sa comentez cateva fapte marunte:

Antena 3. Dl Varujan Vozganian relateaza despre faptul ca la Iasi s-a cerut scolilor, gradinitelor si altor institutii de invatamant, prin ordin al Inspectoratului Scolar, sa reduca cu 21% cheltuielile de personal. Cu o vehementa, cel putin nepotrivita, dna Ecaterina Andronescu, evita adevarul si raspunde vorbind despre cu totul altceva. De fapt, dna Ecaterina Andronescu, cea care plangea in Parlament insistand sa se mareasca cu 50% salariile profesorilor iar mai tarziu, cand a ajuns ministru, nu le-a dat nici un leu, ascunde adevarul, un adevar neconvenabil pentru Domnia-Sa, interesata, in primul rand, cred eu, de functia de ministru, de imaginea sa publica. In loc sa-si dea demisia, cum ar fi fost corect din partea unui politician onest, dupa ce nu si-a putut respecta cuvantul, dna E. Andronescu a preferat si prefera, in continuare, minciuna.  

Antena 3. Dl Bazac, ministrul sanatatii, regreta ca la urechile noastre au ajuns prea multe stiri despre gripa A-H1N1 si se straduie sa ne linisteasca vorbindu-ne despre masurile luate de Guvern, de fapt mintindu-ne prin omisiune.  Nu ne spune ca s-a ordonat incetarea vanzarii, in farmacii, a singurului antiviral –Tamiflu- cu oarecare efect in cazul acestei forme de gripa pentru a fi stocat. Nu ne spune ca in Romania sunt numai 40,000 de doze de vaccin antigripal. Nu ne spune ca in cazul unei pandemii, asa cum a fost descrisa chiar in documente ale ministerului, va fi imposibil ca bolnavii sa fie spitalizati, din lipsa de locuri. Nu ne spune cum vor functiona, in caz de pandemie, serviciile de aprovizionare ale cetatenilor, cum si unde se vor extinde spitalele, etc. etc. De fapt ne lasa sa intelegem ca nu suntem pregatiti pentru variantele pesimiste si ca nu am depasit superficialitatea. Iata un exemplu. Toate imbolnavirile inregistrate, pana acum, in Europa,  sunt ale unor persoane venite, mai ales, din Mexic. Asistam, putin dupa ce se incheiase discutia cu dl ministru Bazac, la sosirea, din Mexic, pe aeroportul Otopeni, a unui grup de 20 de medici. Fara a fi examinati, cat de sumar, pe baza unei simple declaratii, li s-a permis intrarea in tara. Cine va raspunde daca, prin superficialitate, s-a permis si intrarea virusului? Cred ca cei care exercita puterea, in toate domeniile, trebuie sa invete ca adevarul, prezentat cu calm si complet, cu solutii din care sa se vada seriozitate si competenta, ne-ar da mult mai multa incredere in actiunile puterii. Usor de zis dar greu de facut. 

Orasul nostru, Brasovul, trebuie sa restituie doua imprumuturi. 15 milioane de euro de la BERD si 151 milioane RON de la BCR, deci cam 2100 de miliarde lei vechi, care, adaugand dobanzile, ar putea sa se apropie de 3000 de miliarde de lei vechi. Deci, rotunjind mult cifrele, fiecare familie din Brasov va suporta cam 30,000,000 de lei vechi. Nu-mi amintesc sa fi auzit, pana acum, din partea celor responsabili, vreo informatie privind felul in care s-au folosit banii, cum se face restituirea, etc. etc. Si acesta este un fel de a ascunde adevarul, de a fi mintiti prin omisiune, de desconsiderare la adresa cetateanului.   

Exemplele ar putea continua. In fiecare zi ni se ascunde adevarul,in parte sau intru-totul, fara ca „puterea” sa priceapa ca romanii, incet dar sigur, inteleg   si vor raspunde cu aceiasi moneda.     

 

  

Reclame

3 responses to “PUTEREA si ADEVARUL

  1. Consiliul Local Brasov a aprobat ieri un proiect de hotarare ce vizeaza aprobarea majorarii imprumutului contractat cu BERD in vederea realizarii Programului de reabilitare a strazilor in municipiu. Potrivit actului aprobat, in perioada urmatoare se vor purta negocieri pentru a extinde valoarea imprumutului existent, in valoare de 15 milioane de euro, cu inca 7,5 milioane de euro, fonduri ce vor fi alocate pentru reabilitarea totala a unor strazi precum Carpatilor, Calea Fagarasului, 13 Decembrie, Plugarilor etc. Inainte de vot, primarul George Scripcaru a precizat ca, pe parcursul anului, in conditiile in care se va constata, dupa primirea imprumutului, ca suma totala este prea mare, fondurile din bugetul local alocate acestui capitol, printr-o rectificare, vor fi directionate catre alte domenii. Ulterior, primarul George Scripcaru a precizat ca „speram sa obtinem acest imprumut cel putin in conditiile avantajoase pe care le-am negociat in cazul primului contract. Incercam sa obtinem aceste fonduri pentru ca atunci cand am demarat Proiectul de reabilitare a strazilor, nu am crezut ca acesta sa fie atat de costisitor. Prin acest Program, tin sa precizez, vizam arterele rutiere care nu au mai fost reabilitate de ani de zile”. (S.St)
    Sursa:Transilvania Expres 31-03-2009
    http://transilvaniaexpres.ro/index.php?mod=articol&id_articol=116027
    Stimate domnule Mircea Suman se pare ca suma este mult mai mare. Dar in administratia publica locala este un amre avantaj:nu exista raspundere individuala

  2. @hoinarnet Mi se pare foarte importanta remarca pe care o faceti: in administratia locala nu exista forme de control ceea ce transforma cetatenii in platitori de taxe si impozite fara posibilitatea de a obtine lamuriri in legatura cu modul in care sunt folositi banii sau in legatura cu preturile platite, deci fara sa poata influenta destinatia ce li se da. Sa remarcam, deasemeni, risipa ce se face prin nerespectarea normelor tehnice, prin calitatea slaba care a provocat asfaltari si reasfaltari la intervale foarte mici de timp. O cauza importanta a acestor deficiente este DESFIINTAREA concurentei dar si lipsa de reactie a opozitiei in consiliul local sau organizarea de dezbateri trucate la care sunt chemati, pentru a-si spune parerea despre bugetul local, administratorii de blocuri, oameni complet nereprezentativi. Se pot discuta multe, dar nu in acest cadru.

  3. Interesant de vazut, cand vor incepe romanii sa raspunda cu aceeasi moneda.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s