Un orb ne „ajuta” sa traversam…criza


Expertul financiar al coalitiei, care crede ca guverneaza Romania, a iesit cam zdruncinat de la prima discutie cu delegatia FMI. Dupa ce a patronat constructia unui buget mincinos, bazat pe cativa indicatori de baza stiintifico-fantastici, dl. Pogea ne-a informat ca 2009 este un an de „eventuala” recesiune economica, fiind posibil ca PIB-ul sa inregistreze o scadere de 1%. De fapt, dl. Pogea ne-a anuntat, prin aceasta informatie, ca bugetul, care se bazeaza pe o crestere a PIB-ului de 2,5%, trebuie refacut. Amintesc ca bugetul se mai sprijina pe inca trei indicatori la fel de nerealisti, un curs valutar mediu de 1Euro=4lei, o inflatie de 5% si un deficit de 2%. In realitate trebuie sa ne asteptam la o scadere de cca. 5% a PIB-ului, un curs valutar mediu de 4,4-4,5 lei, o inflatie de cca. 6-8% si un deficit care ar trebui sa fie de cca. 4% dar care depinde de prea multi parametri economic, politici si de competenta, pentru a putea fi prevazut acum. Cat si ce inteleg guvernantii din situatia extrem de grava in care suntem este greu de spus. Iar daca inteleg ceva, eu nu inteleg de ce nu-si asuma adevarul si nu ni-l prezinta si noua, noua celor care vom plati, cu o viata plina de privatiuni, criza si incompetenta guvernelor care s-au perindat in ultimii 15-20 de ani? De ce se trateaza cu Fondul Monetar International fara ca cetatenii Romaniei sa fie informati? De ce cred guvernantii, in frunte cu Presedintele Basescu, ca noi trebuie sa platim cat si cum vor ei? Vom avea inca multe surprize din partea „orbului” care ne conduce in incercarea de a traversa strada numita „criza”. Trebuie sa ne pregatim pentru un an foarte greu, un an care poate fi un dezastru daca cei puternici din Uniunea Europeana nu vor actiona solidar cu cei saraci, adica cu economiile emergente, deci si cu Romania.

Nota: Vorbind despre incompetenta celor ce s-au perindat la guvernare vreau sa dau un exemplu: la momentul „revolutiei” Romania dispunea de cca 3,1 milioane de hectare teren arabil irigat. Aproape toate instalatiile si amenajarile au fost distruse, furate, etc. In interesul cui? Al celor de la care cumparam legume, carne, etc? Azi mai avem, maximum, 6-7 sute de mii de hectare irigate. Care sunt consecintele? Importurile excesive de produse alimentare si, in consecinta, preturile mari care vor fi, in curand, foarte mari. 

Va sugerez sa aruncati o privire pe: https://mirceasuman.wordpress.com/2008/11/28/criza-o-oportunitate-electorala/    si pe: https://mirceasuman.wordpress.com/2008/09/15/uraganul-ajunge-si-la-noi/

Nota, 18.03.09:  Dupa evaluarea facuta in ultimele zile, delegatia FMI estimeaza: scaderea PIB cu 4%, deficit bugetar 4,7%. Comparati cu cifrele de mai sus.

Reclame

3 responses to “Un orb ne „ajuta” sa traversam…criza

  1. Seara buna stimate domnule Suman…
    Ma intreb, in acest context, unde este strategia noastra anticriza? Privind in stinga si in dreapta vedem cum guvernele responsabile investesc in productie, reduc impozite. Noi ce facem? Exact pe dos! Imi e ca singura strategie de care era capabil acest guvern a fost acest imprumut extern. De aici incolo probabil vor dormi linistiti gindind ca si/au facut datoria! Sa speram ca aceia puternici despre care vorbiti sa iasa la liman si sa ne intinda o mina de ajutor… Noi, in noi, nu putem avea nicio baza! Doar sa mai speram intr-o soarta blinda 🙂
    Cele bune!

  2. @Flavius Intrebarea, de fapt constatarea, Dvs. este, sunt sigur, in mintea oricarui roman care gandeste normal. Este uimitor, intristator, frustrant, sa vezi cum soarta noastra, soarta generatiilor tinere, este, eufemistic vorbind, neglijata de cei care s-au batut sa fie investiti cu raspunderea unei tari, sau… Aveti dreptate, se actioneaza in sensul blocarii si nu al fluidizarii functionarii economiei, se desconsidera sectoare super-importante, cum este agricultura, se vorbeste si nu se spune nimic, etc.etc. Imprumutul? Nu am suficiente date pentru a aprecia cat de oportun este si nu pot sa discut bazandu-ma pe banuieli. Sigur este ca acest imprumut inseamna gajarea sperantelor noastre pe multi, foarte multi, ani. Autorii vor fi de mult timp plecati dar romanii inca vor plati.

  3. tocmai terminasem de sintetizat partile importante din aplicatia ”zeitgeist” si ”the corporation” (documentare s-or numi prin alte parti!) si ma gandeam sa zic si eu ceva :
    No comment ! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s