Graba Presedintelui


De cateva ori, in ultimul timp, Presedintele Basescu a insistat pentru adoptarea in timp cat mai scurt, in Parlament, a proiectelor pentru noile coduri: penal, civil, de procedura penala si de procedura civila. Motivul grabei, exprimat chiar de catre Dl. Presedinte: inlaturarea monitorizarii Justitiei noastre, de catre Comisia Europeana. Pentru realizarea acestui obiectiv, s-a stabilit ca termen pentru adoptare data de 15 mai, iar pentru „siguranta” s-a mai hotarat, potrivit declaratiei ministrului justitiei, ca, in cazul „esuarii dezbaterilor parlamentare”, sa se recurga la procedura asumarii raspunderii de catre Guvern, ceea ce inlatura discutiile in Parlament. Pare ciudat ca Presedintele, care dispune de o majoritate de cca. 70% in Parlament, sa se teama de esuarea dzbaterilor. Curios, am aruncat o privire pe site-ul Ministerului Justitiei unde sunt postate 3 dintre coduri si am inteles care este adevaratul motiv al grabei Presedintelui dar si de ce dezbaterile, chiar in conditiile actualei majoritati, pot aduce surprize neplacute. Justitia romaneasca va inregistra un regres periculos daca se vor adopta codurile in forma actuala iar drepturile cetatenilor vor fi grav amenintate. In actuala forma codurile pot deveni un instrument periculos in mana presedintelui care, asa cum am vazut la sedintele CSM, se erijeaza in sef al justitiei fara ca magistratii sa cracneasca. Pentru a se intelege de ce fac aceste afirmatii, redau art. 100 din proiectul  Codului de procedura penala:

      Art. 100 Excluderea probelor obtinute in mod nelegal                       

(1) Probele obtinute in mod nelegal nu pot fi folosite in cadrul procesului penal.    (2)In mod exceptional probele obtinute in mod nelegal pot fi folosite atunci cand prin aceasta nu este incalcat caracterul echitabil al procesului penal.   (3)Probele obtinute prin tortura, tratamente inumane sau degradante, nu pot fi folosite in cadrul procesului penal.   (4)Probele derivate din probele prevazute in alin(1) si (3) (cred ca aici lipseste dintr-o greseala un NU) se exclud daca au fost obtinute in mod direct din probele obtinute in mod nelegal si nu puteau fi obtinute in alt mod.   (5)PROBELE  DERIVATE  DIN  PROBELE PREVAZUTE  IN  ALIN (1) SI (3)  NU SE EXCLUD  DACA  PROBELE  OBTINUTE  IN MOD NELEGAL  SUNT  FOLOSITE  IN  CONDITIILE  ALIN(2). 

Cititi cu putina atentie si veti intelege ca prin art.100 se legifereaza TORTURA si folosirea probelor obtinute nelegal. Acesta este rostul grabei. Acest instrument trebuie sa functioneze cat mai repede. Poate inainte de alegeri? Iata de ce i s-a oferit unui fost membru PNL, Catalin Predoiu, scaunul de ministru al justitiei, in reluare.

Nota: Dupa astfel de „incercari”, Justitia va mai ramane multi ani sub monitorizarea UE.

3 responses to “Graba Presedintelui

  1. Damian Stanoiu

    Suntem tot mai aproape de dictatura unui individ periculos

  2. De acord !
    Cum putem protesta ?

  3. Anonim Blogger

    Suntem lipsiti de reactie. Ma gandesc la reactia normala si legala intr-un regim democratic. Meritam tortura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s