Cronica „succesurilor” (4)


 Neasteptata si surprinzatoarea, pentru mine si multi altii, miscare, prin care s-a marit cu 50% alocatia bugetara pentru salariile unor oameni care nu sunt bugetari si, in cea mai mare parte, nici necajiti, ma refer la preoti, impreuna cu alocarea de fonduri pentru investitii in 880 de lacase de cult, probabil ortodoxe, au nascut multe discutii, purtate, -oare de ce?-, mai mult in surdina, despre motivele care au determinat-o. De fapt nu trebuie prea multa osteneala pentru a intelege ca inspiratorul acestei initiative, ma refer la cel care, ahtiat dupa putere, vrea sa conduca totul, fara sa raspunda, si, pentru aceasta, are nevoie de sprijinul electoral al primei puteri din stat: Biserica. Ma intreb: este corect ca Biserica sa devina aliatul unui candidat in alegerile prezidentiale? Este bine ca Biserica sa se implice in patimile lumesti si sa incurajeze setea de putere? Este bine ca clericii sa fie amestecati in conflictele mirenilor? Este bine sa avem o Biserica subventionata de stat si  subordonata, pana la urma, acestuia? Pentru mine raspunsul este: NU! Afirm, cu tarie, credinta mea ca Biserica trebuie sa fie sprijinul celor multi in lupta, uneori disperata, pe care o duc pentru supravietuire; ca ierarhia bisericeasca a gresit neluand pozitie, categorica, impotriva coruptiei, a imoralitatii si abuzurilor; ca nu si-a folosit increderea de care s-a bucurat  in randul cetatenilor Romaniei, pentru a salva moralitatea traditionala romaneasca, pentru a sprijini invatamantul, pentru a scoate la lumina adevaratele valori, sufocate, de prea multe ori, prin asaltul impostorilor.  M-ar bucura sa aflu ca Biserica refuza „oferta”, ca nu accepta cei „trei zeci de arginti” si ramane la statutul de putere spirituala, ca cere clericilor si tuturor credinciosilor, sa fie un exemplu de moralitate, de viata potrivit canoanelor si pildei Sfintilor Parinti.       

Reclame

6 responses to “Cronica „succesurilor” (4)

 1. Diaconul Coresi

  De ce sa atace coruptia? Mai bine pasapoartele cu cip! De ce?

 2. Cu cat li se da mai mult, cu cat se desfata cu mancare, bautura, etc. cu atat vin mai multi la mine!

 3. Radu V. Prigoana

  Sunt de acord, dintre cele afirmate, ca Biserica sa fie separata de stat, sa fie o putere spirituala si sa nu se lase amestecata, in nici un fel, in politica. Unii preoti s-au lasat ademeniti de promisiuni politice.

 4. Este, intradevar, uimitor, felul in care Biserica Ortodoxa Romana a luat atitudine in cazul pasapoartelor biometrice. S-a ajuns, cu discutia, pana la Sf. Sinod, care, dupa multe dezbateri, a acceptat acest tip de pasaport. Nu am de spus decat ca mi se pare aiuritor modul in care BOR se amesteca intr-o decizie care este strict de competenta autoritatilor civile. De ce nu se „amesteca” BOR, cu influenta de care se bucura, in eradicarea coruptiei, a violentei, a imoralitatii propagata prin unele canale mass-media? Etc. etc.

 5. Damian Stanoiu

  Cei trei preoti de la biserica mea si-au facut cate o mandrete de casa pe pamantu parohiei. Bine ca le mareste banii. De asta se spune sa faci ce spune popa nu ce face el.

 6. Ziua buna…
  este jalnic… sa ajungi sa cumperi credinta oamenilor, pe fata… in ce lume traim? Dumnezeu, care o fi el, ori cit o fi el pentru mintea fiecaruia, poate deveni moneda electorala? Iata ca da! Asta si apropo de deontologii care faceau atita caz cindva pe marginea crimelor „doctrinare” din alte vremuri… iar acum sunt marii suţinători ai tătucului de la Cotroceni.
  Cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s