Sanatate italiana


Aflam, prea des, in ultimul timp, ca cetatenii romani din Italia ocupa, din nou, prima pagina a ziarelor, cu un alt viol, jaf sau asasinat, urmate de o reactie, mai mult decat disproportionata, a politicienilor, a presei,etc. Romanii, care muncesc acolo, au ajuns sa se teama pentru viata lor datorita violentei unor organizatii extremiste, iar noi, cei din Romania, am ajuns sa auzim ca este riscant sa calatorim in Italia. Si toate acestea in anul 2009, in Europa la care am visat multi, foarte multi, ani. Da, este pacat ca pentru cativa infractori s-a aruncat anatema asupra celor peste un milion de romani care muncesc pentru italieni, dar si asupra noastra, a tuturor romanilor. Toate acestea m-au facut, insa, sa ma gandesc cat de usor am cazut si noi,  mai ales  presa din Romania, in acelasi pacat. Amintiti-va cum, pentru cateva cazuri condamnabile, dar care nu se pot compara cu crimele comise de romani in Italia, am reusit sa transformam colectivitatea medicilor in paria societatii romanesti, cum, datorita unei prese deslantuite, in cautare de subiecte „tari”, multi am uitat ca le suntem datori acestor oameni sanatatea, am uitat ca la ei ne vom duce, bolnavi si speriati de gandul mortii, ca ei vor fi, poate, ultima noastra speranta. Am reusit sa fim la fel cu italienii pe care i-am dezaprobat. Nimeni nu a protestat cand Guvernul a taiat 40% din fondurile destinate medicinei de familie, nimeni nu a protestat in fata ilegalitatilor care se comit la Primaria Brasov in legatura cu vanzarea catre medici a cabinetelor in care lucreaza, nimeni nu a protestat in fata incompetentei cu care este tratata reforma sanitara.

Nota: Intrucat s-a creat impresia ca infractorii cetateni romani din Italia sunt, in primul rand, de etnie roma, sa ne amintim ca de zeci de ani, nici un guvern nu a incercat sa inteleaga problemele etniei tiganesti, nici un guvern nu a incercat sa construiasca o strategie, bazata pe intelegere si severitate, pentru transformarea acestei etnii intr-o comunitate pe care sa o putem accepta si integra, dupa cum nici un guvern nu a inteles ca inlocuirea cuvantului „tigan” cu „rom” aduce o confuzie inacceptabila intre „rom” si „roman”. Spun inacceptabila deoarece, eu cel putin, doresc sa-mi pastrez identitatea de „roman”. Aceasta este o problema si pentru Academia Romana. Si, deoarece presupun ca si in alte tari europene -vezi Ungaria- aceasta etnie creaza probleme asemanatoare, cred ca organismele Uniunii Europene ar trebui sa-i dea mai multa atentie si sa elaboreze o directiva pentru o strategie generala. Iar daca se crede ca nu exista solutie, sau ca este prea dificila, sa nu ni se mai reproseze noua cele ce se intampla.

Nota, 23.02.09  La Brasov un medic ginecolog a fost pus sub acuzare, de catre parchet, la reclamatia parintilor unui copil care s-a nascut, din nenorocire, fara toate degetele. Parintii, asistati de un avocat(?), pretind ca nu au fost avertizati, inainte de nastere. Procurorul, care instrumenteaza cazul, a conchis ca este vorba de neglijenta in serviciu. Expertiza va spune daca la ecografia -sau ecografiile- facuta in cadrul asistentei prenatale, se putea constata aceasta deficienta. Nu inteleg, insa, ce ar fi facut parintii daca ar fi fost avertizati si ce pot pretinde. Probabil ca psihoza creata in mintea unora, in legatura cu medicii, poate explica carentele de logica, dar si de moralitate, ale instrumentarii cazului.             

8 responses to “Sanatate italiana

 1. comentariul tau atinge doua probleme spinoase ale realitatii romanesti:pe cea a acuzarii furibunde, pe alocuri ,a tagmei medicale si care ma duce cu gandul la prigoana stalinista impotriva medicilor in contextul anatemizarii elitelor intelectuale ,dar si pe cea care intereseaza „romanimea de pretutindeni” (cat de parsiv se strecoara limbajul de lemn in structura unei ideatii oneste).apreciez pertinenta observatiei si a asocierii surprinzatoare a celor doua situatii.

 2. Daca asi fi tigan asi vrea sa raman tigan, dar eu sunt roman si vreau sa raman roman! De acord, presa nu a fost obiectiva cu medicii.

 3. @Horia Cred ca ai spus exact ceea ce trebuia spus. Ca roman vreau sa fiu roman, cu cultura romaneasca, cu traditiile si limba mea, deci cu identitatea mea. Nu vreau sa se creada ca sunt neamt, englez, italian, tigan sau francez. Vreau sa fiu roman si nu pot accepta confuziile.

 4. @Silvia Adevaratele elite intelectuale au deranjat si deranjeaza. Puterea actuala desconsidera intelectualitatea adevarata si nu doreste sa se formeze intelectuali. Atitudinea fata de invatamant, tolerarea, de ex. a doctoratelor trucate, spun foarte multe despre aceasta.

 5. Despre problema cabinetelor medicilor de familia si cum le vinde primaria am citit si in Brasovul tau. Poate ca ar trebui mai multe informatii pentru opinia publica mai ales ca se vorbesc tot mai multe despre primarie. Oricum este mai importanta sanatatea noastra decat niste bani pe care sa-i risipeasca primaria.

 6. Pana unde va ajunge conflictul cu italienii? Sa urmarim ce face ministru de externe.

 7. dana lui lache

  pe undeva au si italienii dreptate. ne-au primit iar noi le-am multumit. sa-i castreze chimic cu acid sulfuric

 8. astfel de infractiuni se-ntampla peste tot in lume, dar in cazul de fata media a focusat intens nationalitatea – a avut unda verde !
  pt ca nu-mi pot inchipui luarea unei atitudini radicale in actualul context socio-economic (ce se prefigureaza la scara europeana) fara acordul unor forte politice interesate
  ramane de vazut motivul !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s