Cei trei prim-ministri (asa gandeam in 28.01.2009)


Putine tari au norocul Romaniei. Unde s-a mai vazut ca trei „extraordinare” personalitati sa se inghesuie pe un singur scaun, cel de prim ministru? Unde s-a mai vazut ca atatia „domni”, ba chiar si cateva „doamne”, crescute cu grija de parintele patriei, sa fie experti in anihilarea crizelor si sa arunce cu sfaturi in dreapta si in stanga? Privesc, de pilda, cu perplexitate la dl. Mircea Geoana. Dupa ce ne-a ametit cu tot felul de promisiuni electorale abracadabrante, pentru care nu cred ca ajungea bugetul tarii pe cativa ani, dar care, sa recunoastem, l-au dus pe locul doi in ierarhia nationala, adica pe scaunul de presedinte al Senatului, ne asalteaza acum cu tot felul de indicatii privind ceea ce trebuie sa faca guvernul. Mai mult, dupa ce a „inteles” pe deplin mecanismele crizei, este gata, si o spune cu fermitate, sa ne dea salarii, pensii, etc. din aceleasi surse din care facea promisiuni in campania electorala. Ce sa mai spun despre dl. presedinte Basescu, care in fiecare zi vine cu noi variante de idei. Ba ne asigura ca criza romaneasca este una blanda si fara pericole, ba cere respectarea legilor de marire a salariilor, ba indeamna la inghetarea acestora si, probabil, urmeaza alte noi si ingenioase variante. In acest timp dl. prim-ministru Emil Boc, se straduie, in fruntea expertilor, printre care un specialist in fabricarea bordurilor si un altul in sejururi pe Coasta de Azur, sa fabrice bugetul pe acest an si celebrul, de acum, program anti-criza. Nu am inteles, in valmasagul de guvernanti, sindicalisti si patroni, care se cearta pe „idei” anticriza, unde sunt adevaratii specialisti in economie, unde sunt cei care ar fi putut face o analiza obiectiva, urmata de diagnosticul generator de solutii care sa inspire incredere. Cei care au ajuns sa guverneze Romania, castigand alegerile prin promisiuni facute fara sa se osteneasca sa cunoasca adevarul si pe care nu le vor onora niciodata, erau datori sa apeleze, macar acum, la cei care se pricep.

Criza din Romania este rezultatul gravului dezechilibru, construit de guvernele ce s-au succedat in ultimii 20 de ani, intre ce am produs si ce am consumat. Refacerea echilibrului va fi dureroasa si va dura, daca se actioneaza cu intelepciune si profesionalism, cativa ani. Criza a inceput, in Romania, odata cu primele semne de coruptie, odata cu primele semne ale faliei dintre proaspetii super-bogati si super-saraci. Criza este si o criza morala cu simptome tot mai evidente in diverse domenii, printre care „sanatatea” si „invatamantul”.  Terapia anti-criza trebuie sa se refere la toate simptomele. Dar, deocamdata, sa asteptam programul anti-criza si bugetul, dupa care vom mai discuta. 

Reclame

4 responses to “Cei trei prim-ministri (asa gandeam in 28.01.2009)

  1. Putem astepta mult si bine. Nu se va schimba nimic.Progranul anticriza este pentru saraci

  2. vecina de vis-a-vis

    Din pacate, cateva decizii deja luate de catre noul guvern au rolul de a favoriza instalarea crizei mai repede in mediul economic. Astept si eu planul anti- criza, chiar daca din propunerile ministrului MIMMC au fost acceptate 20 (din 76, deci 26,3%). Inclin sa cred ca restul de 74% dintre propuneri favorizau prea mult IMM-urile….

  3. Cu ce suntem vinovati? De ce suntem pedepsiti cu atata saracie, cu tot felul de banditi, cu nenorocirile care se petrec prin scoli si spitale? Poate pentru prostia cu care credem ce spun cei care ne mint.

  4. Cred ca facem o mare greseala comparand ce se intampla la noi dupa 1990 cu ceva ideal care nu exista nicaieri.Nu contest greselile din acesti 21 de ani dar peste tot in lume se intampla asa in sensul ca cei de la putere au o camarila din care isi numesc oameni in functii si cu care fac „afaceri” profitabile ,ceea ce s-a petrcut si la noi.Diferenta este ca regimul Basescu-PDL a promovat numai incompetenti si ca ,de exemplu,nu s-au multumit sa faca un patnoar in Brasov cu 5 milioane in loc de 4 ,ei l-au facut cu 12!Tara are bani pentru ca guvernul sustine ca incasarile sunt la nivelul anilor trecuti,asta in timp ce se platesc salarii si pensii reduse si s-au imprumutat o gramada de bani deci …unde sunt banii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s