MODELE TOXICE


 Violenta, vulgaritatea, badarania, marlania, obscenitatea, minciuna, coruptia transformata in institutie, dispretul pentru cinste si oamenii cinstiti, refuzul educatiei, jefuirea celor saraci si neajutorati, judecata stramba, arta transformata in pornografie si altele sunt capetele balaurului care creste langa noi. Auzim ca tot mai multi copii parasesc invatatura, ca dintre ei se recruteaza clientii vanzatorilor de droguri, ca in unele cartiere bande de adolescenti terorizeaza cetatenii, ca sute de tineri devin „suporteri” ai cate unei echipe de fotbal si, organizati in „galerii”, distrug tribunele stadioanelor, ataca, lovesc, folosesc cutitele si nu pot fi tinuti in frau. Violurile, asasinatele, bataile intre bande, inselatoriile si multe alte ticalosii, umplu ecranele televizoarelor in timp ce, pe aceleasi ecrane, isi etaleaza hainele „super”, debitand „ziceri agramate”, diverse doamne si diversi domni care tind sa devina modelele de viata ale unor minti neformate si usor deformabile. Este greu ca un copil, sarac si lipsit de parintii plecati sa munceasca, sa nu priveasca cu invidie si sa-l ia de model, de exemplu, pe un badaran analfabet, care coboara dintr-o masina de doua-treisute de mii de euro, sau mai mult,  traieste intr-un palat aurit si isi permite sa invectiveze, pana la a-l face idiot, in auzul tarii, pe un procuror, fara ca cineva sa-l atinga si fara ca justitia sa-si apere prestigiul peste care vor calca, dupa acest exemplu, si altii. Dar astfel de potentiale modele sunt destule iar modul in care si-au facut averea va deveni, deasemenea, model. Ar trebui ca, coplesiti de necazurile de fiecare zi, sa gasim, totusi, timp pentru a gandi si a intelege ce pericol sunt aceste modele toxice, pentru a intelege ca trebuie sa aparam valorile reale si pentru a cere politicienilor sa se trezeasca, sa renunte la luptele gaunoase care le ocupa timpul, pentru a se intreba, alaturi de noi toti: incotro ne ducem? Ce facem pentru a ne opri acum, cat timp, poate, nu este prea tarziu.

Reclame

5 responses to “MODELE TOXICE

 1. Cred ca am citit toate comentariile publicate pe blogul Dvs. si apreciez ca aveti spre 50 de ani dupa felul in care sunteti legat de valorile pe care direct si indirect le aparati. Cei care au in jur de 30 de ani aveau cam 10 ani la revolutie si sunt educati de noul sustem. Pentru ei aceste valori nu mai sunt apreciate. Este rau sau bine?

 2. cred ca lipseste cu desavarsire interesul instaurarii unui spirit de moralitate care in paralel cu legea sa actioneze transant intru rezolvarea acestor probleme !

 3. @Gabi M. Valorile la care va referiti au o varsta apreciabila, multe, foarte multe, secole, in care au evoluat, adaptandu-se la dezvoltarea cunoasterii, la evolutia pozitiva a eu-lui nostru. Pe ele s-a cladit stabilitatea sociala si, deosebit de important, progresul umanitatii. Nu cred ca pot fi inlaturate si inlocuite cu altceva, cu ce anume? Ma tem ca negarea acestor valori duce spre ceea ce propavaduia „nihilismul”, spre disolutie sociala.

 4. @strongvaleriana Remarca Dvs este interesanta si corecta. Dar ce poate fi acel „ceva” care sa redestepte interesul pentru valorile fundamentale ale moralei? Nu cumva ne vom trezi atunci cand vom constata ca progresul nostru material se prabuseste daca nu este sustinut de valorile morale pe care se poate construi stabilitatea sociala?

 5. hm, cu acel ”that is the question” nu prea rezolvam mare lucru !
  Totusi sa admitem ca exista un inceput de schimbare Comunicarea asta pe ”underground” ce se va amplifica in timp, probabil va forma un curent de opinie unitar care in cele din urma sa fie luat in seama !
  Sa speram ca vor fi suficient de multi ”mineri intelectuali” capabili sa polarizeze in sens benefic cat mai multa lume
  Zic si eu …:D

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s