Increderea in justitie


Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins candidatura Dnei Monica Serbanescu la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. Monica Serbanescu este procuror, consilier al dlui Catalin Predoiu, ministrul justitiei, care a si recomandat-o calduros pentru conducerea DNA, in baza atributiilor cu care este investit, prin lege. Avizul sectiei de procurori este consultativ, dar foarte important, dupa parerea mea el putand semnifica un protest impotriva hotararii ministrului justitiei de a nu prelungi mandatul fostului procuror sef al DNA, Daniel Morar, hotarare care se poate interpreta si ca o nota proasta,data de ministru, subalternilor acestuia. Este meritata o astfel de nota proasta? Este greu de facut o apreciere obiectiva, noi, cetatenii acestei tari fiind, practic, neinformati asupra activitatii procurorilor, dar si a celorlalti magistrati, din toata tara. Cert este insa ca, nemultumiti de lipsa de rezultate in combaterea coruptiei, cetatenii si-au manifestat dezaprobarea cu ocazia a diverse sondaje si, la urma urmei, au facut-o pe buna dreptate. Interesanta a fost si explicatia data, in legatura cu aceasta respingere, de catre Dna Procuror General, Laura Codruta Kovesi, „interesanta” prin faptul ca, din ceea ce a spus, cetateanul roman nu a putut intelege, practic, nimic. Sa nu uitam, insa, ca DNA este in subordinea Dnei Procuror General, care are partea ei de raspundere in rezultatele bune sau proaste ale acestei directii. Trec peste comentariile, cel putin inoportune, ale unor politicieni, intre care s-a remarcat Dl Boc-PDL, dupa ce s-a facut publica respingerea candidaturii Dnei Monica Serbanescu, pentru a remarca un alt fapt din ce in ce mai vadit. Justitia romaneasca nu se poate plange de lipsa independentei. Nu sunt independenti magistratii care nu vor sa fie independenti. Justitia romaneasca se poate plange insa de lipsa controlului, de faptul ca nimeni nu sanctioneaza greselile, mai ales pe cele mari. Acest control trebuie facut asa incat sa nu impieteze asupra independentei actului de justitie si singurul care poate face aceasta este electoratul. Functiile importante, determinante in activitatea justitiei, centrale si locale, trebuie sa devina eligibile. Detinatorii acestor functii trebuie sa se prezinte in fata electoratului. Cetatenilor trebuie sa li se raporteze ce fac magistratii, ce au de gand sa faca in viitor, inlaturandu-se orice urma de opacitate. Numai asa s-ar putea remedia, semnificativ, carentele, pe care nu le poate nega nimeni, din justitie. 

Anunțuri

2 responses to “Increderea in justitie

  1. Domnule Mircea Suman, nu CSM, ci Secţia de Procurori a CSM a avizat negativ propunerea, cu un scor strâns. Deci, nu ar avea sens opoziţia de care vorbiţi, faţă de neprelungirea mandatului lui Morar, din moment ce Inspecţia Judiciară a CSM (formată din procurori) a constatat grave nereguli la DNA.

    Referitor la propunerea ca funcţiile magistraţilor să fie alese de electorat, sper să nu vă supăraţi prea tare pe mine, dar mi se pare reţeta eşecului pentru Justiţia din România.

  2. Stimata Doamna Roxana Iordache, din textul meu rezulta foarte clar ca este vorba de Sectia de procurori, iar votul determinant a fost, dupa parerea mea, al Procurorului general, de aici plecand opinia exprimata. Dupa cate imi amintesc, CSM a hotarat ca avizul, in numele sau, sa fie dat de Sectia de procurori, acest aviz putand fi considerat,deci, ca aviz al CSM. Nu ma supara de loc parerea Dvs, dimpotriva, regret insa ca nu o putem discuta mai pe larg. Imi pastrez, pana cand voi fi pus in fata unor argumente convingatoare, parerea exprimata. Cred cu tarie ca cetatenii acestei tari au dreptul sa fie informati si sa hotarasca si in domeniul justitiei, ceea ce nu inseamna ca nu admit posibilitatea gasirii altor solutii mai bune decat cea propusa de mine. Pana acum, insa, nu mi s-a parut ca solutiile existente ar fi cele mai fericite si ca nu pot fi, radical, imbunatatite. De fapt, sunt sigur ca, mai ales, in actuala organizare a numirii in functii se ascunde si ne pandeste esecul justitiei, iar esecul justitiei este sinonim cu esecul dezvoltarii sanatoase a Romaniei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s