Cu ochelari de cal


Suntem asediati de dezastre. Zgomotul cu care crapa si se face tandari lumea in care ne-am nascut, in care am trait, lumea despre care am crezut ca este casa noastra care ne ocroteste, se aude tot mai puternic, s-a transformat intr-un vuiet asurzitor, un vuiet cu care ne-am deprins si pe care nu vrem sa-l auzim. Furtuni, inundatii in care pier semeni de-ai nostri, mii de morti in cutremure ingrozitoare , ghetari care se topesc in caldura care creste ceas de ceas, canicula, o atmosfera care devine irespirabila si o intrebare pusa de lideri inconstienti: suntem vinovati noi, noi oamenii, sau este evolutia fireasca a naturii? Si iata ca aceiasi lideri ne fac alte daruri. Indemnat de un colos, care si-a pregatit cu minutiozitate miscarile, un mic conducator al unei mici tari, traversata de o mare bogatie, provoaca un alt colos care, la randul sau, era bine pregatit si gata sa intinda coarda pana la un punct pe care-l putem doar banui. Mor sute de oameni iar alte mii raman fara case, prada foametei. Sosesc, insa, ajutoare.  Imbarcate pe nave de razboi, ajutoarele sunt descarcate iar navele, americane, raman pe o mare, transformata din lac rusesc in piscina americana. Declaratii, tot mai amenintatoare, pleaca din ambele tabere, croite pentru urechile noastre. In acest timp liderii omenirii trateaza pe alte canale. Ce se poate intampla? Aproape orice, de la razboi rece la razboi fierbinte. Ce inseamna toate acestea? Vrea oare Dumnezeu sa ne arate ce usor putem ajunge la sfarsit? Asteapta de la noi un semn de intelepciune? Poate! Dar noi, cu ochelarii de cal bine pusi pe ochi, ne ocupam, in continuare, cu comentarea meciurilor de fotbal, cu zicerile intelepte ale lui Mitica Dragomir sau ale lui Mircea Sandu, suntem preocupati de sanii vedetelor de doi bani ale televiziunilor, ascultam, cu gura cascata, parerile unor indivizi mediocri despre „evolutiile politice”, nu intelegem nimic din apropiata criza economica romaneasca, credem in parerile linistitoare ale celor care „lupta” cu inflatia si umfla PIB-ul, etc. etc. Intr-o zi ne vom trezi si vom intelege ca nu am reusit sa vedem dincolo de varful nasului.

Reclame

7 responses to “Cu ochelari de cal

  1. Cele intamplate in ultimul timp la noi: accidente cumplite de masina, copii schingiuiti sau ucisi, transformarea Craiovei in capitala mafiei tiganesti, etc. trebuie adaugate la tabloul pe care l-ai schitat. Romania nu are guvern, nu are institutii, se duce de rapa.

  2. @ Gargantua Trecand peste culorile cam prea tari, pe care le folosesti, fara sa cred ca am ajuns in stadiul de a ne duce de rapa, cred,si eu, ca trebuie sa ne declaram in stare de alarma.

  3. Poate ca nu vrem sa vedem dincolo de varful nasului. Poate ca suntem mai fericiti asa sau ai uitat fericirea celor saraci cu duhul.

  4. Nu aspir la fericirea ignorantei si nu cred ca trebuie sa ne declaram multumiti cu imparatia cerurilor, asa cum ar vrea cei care cauta fericirea, foarte prozaic, pe Coasta de Azur sau pe alte coaste.

  5. De cand am scris cele de mai sus, un nou cutremur a zguduit China, iar uraganul Gustav este aproape de New Orleans si de Cuba. Azi, Uniunea Europeana va discuta despre un alt dezastru, este vorba despre cele intamplate in Georgia. Concluziile sunt,cred eu, pregatite. Pariez ca orice strut poate fi mandru de ele.

  6. Domnule M. Suman. am dat de blogul Dvs. intamplator, intimp ce cautam pe Google un articol pe care l-ati scris mai de mult. Este foarte interesanta tema propusa, in primul rand datorita felului in care oamenii inteleg lumea prin cele ce se intampla intr-un cerc stramt din jurul lor si prin tendinta de a uita sau de a neglija tot ce nu le place. Cumva textul propus m-a nelinistit. Cred ca aveti dreptate, dar, ca toti oamenii, voi incerca sa nu ma gandesc prea mult la asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s